Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Endiver, gratinerade

Här utgår du från basreceptet för kokta endiver, varefter de gratineras i ugnen och blir ett gott tillbehör till stekt eller rökt kött eller fisk eller fågel, alternativt en rätt på en buffé eller en rätt bland flera vegetariska. De kan även serveras som förrätt.

½ kg endiver

30 gram smör

pressad citron

salt och peppar

Skär bort den tjocka hårda nederdelen på endiverna, dela dem på längden och skölj dem noga så all sand eller jord försvinner. Torka dem lätt och lägg dem i en kastrull eller gryta där du smält smöret. Pressa över lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Lägg på ett tättslutande lock och låt sjuda försiktigt i en timme tills endiverna är helt mjuka.

Gör under tiden en béchamelsås (vit grundsås):

30 gram smör

3 msk vetemjöl

5-6 dl mjölk (till lasagnan är det bra om såsen är ganska vätskig i konsistensen)

salt och peppar och ev. riven muskot till smaksättning

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Drag av värmen och rör i mjölet. Rör ordentligt så inte blir klumpar. Rör i mjölk lite i taget. Övergå till vispning efter ett tag. Faktum är att för bästa resultat ska mjölken vara varm, men jag brukar köra genvägen att använda kall mjölk. Det blir lättare klumpar då, men om man har i lite mjölk i taget och verkligen rör ordentligt mellan varje skvätt mjölk så brukar resultatet bli helt okej. Ställ tillbaka kastrullen över mellanstark värme och rör ordentligt hela tiden så inte bränns fast i botten. Du kan inte lämna såsen för ett ögonblick. När den börjar tjockna drar du ner värmen och fortsätter röra medan den får koka ihop lite.

Lägg de kokta endiverna i en smord ugnsform och häll béchamelsåsen över och strö en god riven ost över (gärna gruyère) och gratinera i ugnen i 10 minuter i ca 200 grader.

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply