Endiver, ugnskokta

Fransmännen älskar sina endiver. Det här är det enklaste basreceptet för tillagning av endiver. De kokas i en timme i smör med lite citronsaft, salt och peppar i ugn. Enkelt, raffinerat och väldigt franskt.

Du behöver för 4 personer:

½ kg endiver

30 gram smör

pressad citron

salt och peppar

Gör så här:

Skär bort den tjocka hårda nederdelen på endiverna, dela dem på längden och skölj dem noga så all sand eller jord försvinner. Torka dem lätt och lägg dem i en kastrull eller gryta där du smält smöret. Pressa över lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Lägg på ett tättslutande lock och låt sjuda försiktigt i 40 minuter – 1 timme, tills endiverna är helt mjuka.

Jag brukar ibland bräsera endiverna i ugnen – smörj en ugnsform och lägg endiverna i den, klicka på smöret och pressa citronsaften över. Lite salt och peppar och så in i ugnen på 175 grader i 40 minuter – 1 timme tills de är helt mjuka.

Smaken blir alldeles underbar!

Man kan även ha i lite vitt vin vid bräseringen av endiverna.

Om man vill kan man utifrån de kokta endiverna lätt göra en gratäng genom att lägga de kokta endiverna i en smord ugnsform och hälla en béchamelsås (vit grundsås) över och strö en god riven ost över (gärna gruyère) och gratinera i ugnen i 10 minuter i ca 200 grader – receptet finns i sin helhet här bredvid.

På bilden här nedan serveras endiverna med en god bit stekt kött – och andra sallader därtill..

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera