Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Endiver

Endive är en hos oss underskattad grönsak som har sin högsäsong just nu på våren och försommaren.

De färska ljusa mjälla exemplaren är otroligt goda med sin angenäma beska men ändå lite sötma och gör sig utmärkt i de flesta sallader eller i ensamt majestät på ostbrickan eller som egen rätt med en god grönmögelost som roquefort.

Endiverna passar även bra tillsammans med apelsin eller grapefrukt i en sallad. Eller bara med en dressing på citronsaft och olivolja, kanske förstärkt med lite härlig sälta och sting från några sardeller. Endiver är fantastiskt nyttiga med både mineraler och vitaminer samt fibrer. Endiverna ska vara ganska hårt knutna och ljusa i färgen för att vara riktigt bra. Den nedre stjälkbiten skärs bort eftersom den kan vara ganska besk.

När endiven kokas eller ugnsbakas blir den mycket mild och fin i smaken och kan då användas som ett väldigt gott och nyttigt tillbehör till många rätter. Fransmännen älskar sin endive, och även belgarna har en hel del favoritrecept. Grundreceptet är att helt enkelt bräsera endiven, d.v.s. koka den långsamt i lite vätska med smör så den blir mjuk och smakerna blir milda och ljuvliga. Smöret gifter sig bra i smak med endiven och resultatet är väl värt att pröva. Bräserad endive sägs passa särskilt bra till kalvkött, men jag tycker att den är ett gott och nyttigt komplement till många måltider med nötkött, kyckling, lamm, lax eller annan fisk eller på en buffé eller bland andra vegetariska rätter. Denna basrätt kan som sagt serveras som den är som tillbehör eller till och med som lätt förrätt. Eller så bygger man vidare och gratinerar den bräserade endiven under béchamelsås med en god riven ost. En annan variant är att göra provencalska endiver då de först bräseras och därefter gratineras i en mustig tomatsås. En del recept föreskriver att man har lite socker, gärna råsocker eller muscavadosocker på vid bräseringen tillsammans med citronsaften och smöret. Detta kommer sig nog av att man vill motverka beskan i endiven. Men de färska vårexemplaren brukar inte vara så beska och den lilla beska de har är just en av finesserna och charmen med denna grönsak som jag absolut tycker du ska pröva både i färsk och tillagad form. Recept finner du här på Katinkas Kitchen.

Faktaruta

Cichorium endivia, art i familjen korgblommiga växter med ursprung i medelhavsområdet. Rik på många mineraler, folater, A- och K-vitamin och fibrer.

Friséesallad är faktiskt en slags endive. Men den vi känner bäst är den avlånga bleka endiven, ibland kallad belgisk endive. Ett annat namn den ibland går under är cikoriasallad. Den är förvisso släkt med cikorian och har som den små ljusblå blommor. Det finns även en lite mer ovanlig röd variant, även den mycket god med lite mindre av den angenäma beska som ger fin smakbrytning. Endiven ska förvaras mörkt och svalt. Den odlas först på friland för att sedan planteras om inne i mörka växthus för att bli ljus och mjäll.

Lycka till med den härliga endiverna önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply