Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Idag tar julen paus i Katinkas Kitchen!

Den 27:e december varje år sedan 20 år tar julen paus i mitt kök. Ut med allt det juliga och in med helt andra färger, helt annan mat och helt annan stämning – för då blir det födelsedagskalas!

För exakt 20 år sedan låg jag på BB i ett eget rum som jag checkat in i klockan sju på morgonen som vore det ett hotell, bara för att lite senare rullas ner till operationssalen för kejsarsnittet och födseln av min dotter. Den 27:e är nämligen den första vardagen efter julhelgen och blev därmed dagen för denna planerade operation då lilla fröken låg behagligt med huvudet upp och fötterna ner. Därmed blev hon -96:a i stället för då hon var beräknad att födas den 14 januari 1997. Ett planerat kejsarsnitt är en mycket trevlig tilldragelse där alla är glada och uppsluppna och allt förlöper helt utan dramatik. En något ovanlig upplevelse och helt otippad efter allt man läser under hela graviditeten om hur det ska vankas i BB-korridorer, badas, skrikas, våndas. Min vånda kom efteråt i form av smärtan från snittet, men lilla dottern var lugn och fin och sov hela första dygnet på mitt bröst.

Som sagt, födelsedagskalas med hela släkten, kusiner och allt – när dottern var liten gjorde jag en jättegryta med köttfärssås och en jättekastrull med pasta och alla var glada och uppsluppna efter första mellandagsrean. Åren går och saker, smaker och önskningar förändras – ibland har vi haft kycklingspett, andra gånger veganska grytor, någon gång indiskt och i år blir det en mustig matig fiskgryta.

På tårtfronten var det tidigare en knäckig havrebotten med bärfyllning men på senare år har det varit min tryffliga chokladkaka som uppskattats av släkten. Men i år blir det faktiskt köpta tårtor som är supergoda med nötmarängbotten och tryfflig chokladcrème eftersom mitt knä sätter krokben (haha) för mitt matlagande. I stället för kock är jag därför arbetsledare från min stol och ska genast skrida till verket. En riktigt trevlig tisdag den 27 december önskar jag alla, särskilt min älskade 20-åriga dotter! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Den översta bilden illustrer stöket där vi röjer undan det juliga..:)

Receptet på den extratryffliga chokladkakan publiceras i eget inlägg här bredvid.

Leave a Reply