Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Snabbpicklad lök och vinbär
Categories: LÖK, TILLBEHÖR, VINTIPS

Jag väljer schalottenlök till den här snabba inläggningen som är mycket god att servera till kött av olika slag, eller fågel. Den är en viktig del av renfilén till festliga tillfällen som du sett här på Katinkas Kitchen tidigare och som var vår nyårsmiddag. Löken får sällskap av frysta svarta vinbär vilket ger fantastisk smak just till kött, inte minst vilt och dessutom vacker färg. Komplettera gärna smakpaletten med en god bordeaux att servera till med sina svarta vinbärsnoter. 

Det går alldeles utmärkt att dubbla, tredubbla eller fyrdubbla receptet om ni har många gäster.

Du behöver för 4 personer: 

2-3 schalottenlökar, skalade hela och skurna i vackra ringar på ca 3-5 mm

1/2 dl svarta vinbär (finns att köpa frysta)

2 msk socker

1 tsk salt

3 msk vitvinsvinäger

drygt 3 msk

3/4 dl vatten

1/2 tsk hel koriander

1/2 tsk hela svartpepparkorn

1 lagerblad

ev. en liten kvist färsk timjan

Gör så här: 

Lägg socker, salt, vinäger, vatten, koriander, peppar och lagerblad samt ev. timjan i en kastrull. Låt precis koka upp och ihop helt kort. Under tiden skalar och skivar du schalottenlöken. Lägg ringarna i lagen och låt det precis koka upp innan du tar kastrullen av värmen. Lägg i de frysta stora vackra svarta vinbären och ställ det hela att svalna.

Du kan med fördel förbereda det här tillbehöret dagen innan och förvara det hela i en burk med tättslutande lock i kyl eller sval. Är ni många gäster är det bra att sila bort lagen och försöka peta bort lagerblad, timjan, peppar- och korianderkorn så att det går snabbt att servera de picklade lökskivorna och vinbären utan att det droppar.

Servera med ditt kött och andra tillbehör. Ett väldigt bra komplement smakmässigt till det här picklade är sötpotatisemulsionen med sin sötma, och rökiga hetta från chipotlechili. Du hittar receptet här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply