Lax med linser, quinoa & tahinisås

 

Belugalinser är små, delikata och praktiska eftersom de inte kräver blötläggning. Att de dessutom är nyttiga är extra bonus. Om du blötlägger linserna i några timmar eller över dagen så de börjar grodda sägs de bli mer lättsmälta också. Quinoa är superfood i bästa klassen, jag älskar den lite lätt nötiga smaken och konsistensen. Har du som jag kvar rester av både linser och quinoa sedan en tidigare middag går den här middagen väldigt fort att svänga ihop.

Laxen bakas i ugn på låg temperatur för att hållas nyttig efter att ha täckts med sumacpulver och furikake-sprinkles som innehåller svart & vita sesamfrön, shisoblad (som helt enkelt är bladmynta och har noter av både mynta, svarta vinbärsblad och basilika) och nori (som är en japansk nyttig alg, den som viras runt makirullar bland sushin).  

Tahinisåsen som serveras till är mycket god och brukar gå åt i stora lass, den är dessutom en veritabel nyttighetsbomb med citrusfrukter, vitlök, chili och tahini (som är en sesampasta).

Jag serverade också långsambakade tomater till. Receptet finner du i eget inlägg här bredvid på Katinkas Kitchen eller sök i sökrutan uppe till höger. 

Den som vill gör såsen på bara citron och/eller lime – då kan man gärna ha i mer vitlök som på något vis försvinner i smaken när syran ökas på.

Du behöver för 4 personer: 

1 dl råa linser som kokats med lagerblad och ev. en kvist timjan.

1,5 dl quinoa som kokats med 4 dl vatten och en grönsaksbuljongtärning

2 paket färsk spenat eller babyspenat alt. fryst spenat som du tinat

4-6 bitar lax, beroende på hur hungriga ni är och om du vill ha rester

Till såsen: 

1 dl Kikkoman soya (det är viktigt att det är ljus japansk soya och inte den tjocka kinesiska)

den pressade juicen av:

1-2 citroner

2 limefrukter

3 clementiner

1-2 blodapelsiner

3-4 msk tahini (finns att köpa på burk)

1 färsk röd chili, tvättad och skuren i bitar

3-4 cm färsk ingefära, skalad och skuren i bitar

2 vitlöksklyftor, skalade och skurna i bitar (jag tog 4 vitlöksklyftor och tycker det blev för mycket)

Gör så här: 

Långsamrosta tomaterna i förväg enligt eget recept om du vill servera dem.

Koka belugalinserna i en kastrull med ett lagerblad och ev. en kvist timjan. Ta inte torkad timjan
eftersom den inte går att sila ifrån eller lyfta bort lika lätt som en kvist. Koka i rikligt med saltat vatten i ca 15-20 minuter – pröva så de är mjuka men inte sönderkokta. Häll av vattnet.

Koka quinoan med en buljongtärning tills allt vatten är absorberat och quinoan är mjuk.

Mixa ihop såsen med en stavmixer, smaka av så att du har bra balans på smakerna – kanske lite mer tahini, mer citron eller lime..?

Tag fram laxbitarna, torka dem med hushållspapper så de blir torra. Klappa in dem eller rulla dem i mald sumac och furikake-sprinkles. Lägg laxen i en smord ugnsfast form. ringla lite olivolja över den. Du ställer sedan in laxen i ugnen som du förvärmt till 100
grader ca 30 minuter innan det är dags att servera.

Lägg den kokta quinoan och linserna på ett fat eller blanda ihop dem i en skål om du vill. Antingen kan du steka spenaten i lite olja för sig eller så blandar du ner den i den varma quinoan eller linserna, eller blandningen. Har du kvar rester sedan tidigare gör du som jag och värmer dem försiktig i stekpanna i lite olja och tillsätter spenatbladen mot slutet så de precis vissnar ner och värms upp.

Lägg upp allt på tallrikar, strö ev. färsk koriander över, servera direkt med den kalla såsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarkiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera