Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sorbet på bergamott

Bergamott är en spännande citrusfrukt som vi inte sett mycket av i Sverige tidigare. Jag har släpat hem den från vänner i Italien som odlar den på sin takterrass i Rom, och har lagat både pannacotta och ljuvlig sås till kyckling på bergamotter. Annars är bergamotten mest känd för sin olja i skalet som smaksätter Earl Grey-te och används i kosmetikaindustrin och till parfymer.

Kockar har nu fått upp ögonen för denna aromatiska citrusfrukt som har en ganska “vuxen” smak och nu har jag hittat bergamott både på Stockholms Matmarknad i Sturegallerian och hos MatHem.

Jag har bland annat gjort denna bergamottsorbet som du får recept på här. Den kan njutas som den är i en liten kula eller serveras med en bavarois smaksatt med vitt Earl Grey-te samt platta marängflarn smaksatta med till exempel bergamottskal och långpeppar. Mer om det i det receptet, nu sorbet på bergamott: 

Du behöver för ca 4-6 personer: 

2 1/2 dl socker, jag tog finkornigt råsocker

2 1/2 dl vatten

2 1/2 dl färskpressad bergamottjuice

det finrivna skalet av 1 bergamott, ordentligt tvättad!

ev. lite pressad citronsaft och det finrivna skalet av 1/2 citron för den som vill mildra beskan i bergamotten en aning men jag tycker nog sorbeten blir godast när den är på bara bergamott

Gör så här: 

Koka en sockerlag på vatten och socker tillsammans med det finrivna skalet. Låt svalna. Blanda ner juicen i det mesta av sockerlagen men ta undan drygt 1/2 dl för att smaka av så att blandningen inte blir för söt. Sila bort kärnorna när du häller i juicen (bergamotten har ganska mycket små kärnor som annars lätt slinker med). Tänk på att mycket av sötman försvinner och mildras när smeten fryses och det blir sorbet. Ställ kallt tills det är dags att hälla blandningen i glassmaskinen. Kör smeten i glassmaskinen tills den blivit vit och fluffig och snurrar kring sin egen axel. Servera direkt, gärna i skålar eller couper som du förvarat i frysen så sorbeten inte smälter direkt. Eller gör som jag och frys in sorbeten i en plastbytta med lock. Tag fram den ca 15 minuter innan den ska serveras och låt den stå i kylen så blir den perfekt i konsistensen.

Jag serverade bergamottsorbeten på en fransk mousse, en bavarois, smaksatt med vitt Earl Grey-te. Till serverade jag platta marängflarn i två smaker för att testa vilken som passade bäst – den ena med bergamottskal och finmalt vitt Earl Grey-te (som jag krossade i en stenmortel) och den andra med bergamottskal, krossade lagerblad och en aning långpeppar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply