Sallad med vitlöksskott

Vitlöken skjuter skott så här på våren – gröna smala stänglar som växer upp. Ställ gärna en eller några vitlökar i fönstret för att låta dem skjuta skott som du sedan kan skörda och klippa över maten eller använda för att piffa upp en sallad. Jag använder vitlöksskotten till både grönsallad och tomatsallad – otroligt gott, och nyttigt!

Blanda ihop väl sköljda och torkade salladsblad efter tillgång och humör. Du har väl en salladsslunga? Det är prylen som man inte vet hur mycket man behöver innan man får eller skaffar den. Varje gång jag slungar sallad i min fina rostfria slunga som jag fick i present för över tio år sedan slås jag av hur mycket vatten som slungas bort. Vatten som annars hade hamnat i salladen och dragit ner smaken, framför allt om du som jag föredrar salladen med dressing eller i vart fall olivolja och lite salt.

Åter till receptets sallad: Klipp vitlöksskott över och servera med den dressing du föredrar, eller som sagt med en god olivolja och lite salt. Enkelt och raffinerat!

Eller skär upp härliga mogna tomater och lägg på ett vackert fat. Klipp över vitlöksskotten och återigen dressing eller bara olivolja och salt – en oerhört förenklad men underbart god variant på fransk tomatsallad.

Recept på dressing hittar du här på Katinkas Kitchen under vinäger och balsamvinäger i kolumnen här till höger, eller sök i sökrutan uppe till höger.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera