Bovetepannkaka med spenat, feta & nyttiga kryddor

Den här lättlagade bovetepannkakan kan fyllas med lite vad som helst. Jag valde att göra den med nyttiga ayurvediska kryddor tillsammans med likaledes nyttig färsk bladspenat, citron, fetaost och den spännande och väldigt nyttiga kryddan sumac, full av antioxidanter har jag lärt mig.

Den här rätten blir som en öppen pannkaka med topping som passar lika bra till brunch eller lunch som till middag. Beräkna två pannkakor per person för att ni ska bli middagsmätta. 

Man kan göra pannkakorna med ägg, men jag valde att göra dem rena, vilket också gör dem veganska om man väljer en fyllning utan fetaost. Använd gärna några goda rester; en pastasås, en gryta eller röra som du fyller pannkakorna med.

Du behöver för 4 personer: 

4-5 dl bovetemjöl

6 dl vatten

lite salt

Till fyllningen: 

ca 400-500 gram färsk bladspenat

olivolja till stekning

örtsalt eller annat gott salt

svartpeppar

gurkmeja

spiskummin

mald koriander

sumac (kan uteslutas – ta då gärna någon örtkrydda)

saft av ekologiska citroner

1 paket fetaost, smulad

lite olivolja att ringla över på slutet

Gör så här: 

Vispa ihop bovetemjölet med vattnet och lite salt i en bunke. Låt stå och svälla medan du tar dig an grejerna till fyllningen.

Fräs spenaten i olivolja, krydda med peppar, spiskummin, salt och pressad citron. Lägg den stekta precis hopfallna spenaten på ett fat medan du steker bovetepannkakorna.

Stek en slev pannkakssmet i taget i olja, krydda pannkakorna på varje sida med gurkmeja, spiskummin, mald koriander, peppar och salt. Lägg upp pannkakorna på tallrikar, toppa med den spenaten och smula fetaost över. Strö på sumac och pressa citron över, ringla avslutningsvis lite olivolja över och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera