Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Marängflarn med lime & långpeppar

 

Släng för allt i världen inte äggvitor du får över när du lagar mat eller bakar. Om du till exempel gör moussetårta eller en bavarois är det mycket trevligt att servera smaksatta marängflarn till. Här har de fått smak av limeskal och den spännande långpepparn som gör sig mycket väl i efterrätter med sin aromatiska smak. 

Fördubbla gärna receptet om du har fler äggvitor över!

Du behöver: 

2 äggvitor

1 dl socker

en nypa salt

det finrivna skalet av 2 limefrukter, väl tvättade och helst ekologiska

några droppar pressad lime eller citron

finriven långpeppar (riv på rivjärn eller muskotjärn)

Gör så här: 

Vispa äggvitorna med salt, socker och några droppar citron eller lime till styvt skum – det tar ett tag så beväpna dig med tålamod och kolla på klockan. I vanliga fall vispar jag maräng i tio minuter, men eftersom den här marängen ska bredas ut och bli till plattor är det inte lika viktigt att den blir så fluffig. Det innebär också att det här är ett recept som är utmärkt att använda till äggvitor som stått några dagar i kylen efter men gjort t.ex. carbonara. Vispa i en del av limeskalen men spara en hel del till att strö över för vacker effekt.

Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och strö eller riv limeskal över. Finriv långpepparn över. Gör du dubbel sats behöver du minst två plåtar. Marängsmeten ska bredas ut ganska tunt. Baka i ugnen på knappt 150 grader i uppemot en timme eller mer – marängen ska bli torr och spröd. När den kallnat bryter du den i bitar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply