Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Nyttig banansmoothie

Den här smoothien ska vara mild och bra för magen och den mättar alldeles förträffligt. Smaksättningen kan varieras med kanel, vanilj och ingefära men kardemumman är särskilt nyttig och lugnande för magen så ha gärna med den. Intressant nog klarar bananen ganska mycket kardemumma, vilket ju gör att du kan trumma på med denna nyttiga krydda som enligt ayurvedisk lära värmer kroppen och är bakteriedödande. Kardemumman ska tillhöra samma familj som ingefära, som väl alla numera känner till är väldigt nyttig. Kardemumman är kramplösande och har länge använts i örtmedicin mot kolik och
magproblem.

Bananen å sin sida är också nyttig och energirik, rik på kalium och har en del vitamin B 6 och mineraler såsom magnesium, koppar och mangan. Ju mognare bananen är desto mer övergår stärkelsen till att bli olika sockerarter – det känns på smaken. En del föredrar som jag ganska omogna bananer medan andra såsom maken älskar när de för mig blivit oätliga.

Enligt ayurveda är banan nyttig för känsliga magar medan västerländsk läkarvetenskap gärna kurerar IBS och annat magelände utan bananer, om de inte är omogna. Det bästa är som vanligt att använda sitt eget sunda förnuft och pröva sig fram.  

Jag tycker om att göra den här smoothien på morgonen och står mig ganska länge på den.

Du behöver för 2 personer:

2-3 bananer

2 dl kokosvatten (inte kokosmjölk, utan det klara vattnet – finns att köpa i många affärer numera)

1 tsk mald kardemumma (jag mal direkt från en pepparkvarn som alltid är fylld med hel kardemumma)

saften av 1-2 limefrukter (kan ersättas med citron men lime ska vara mildare för magen enligt ayurveda)

Gör så här: 

Lägg de skalade bananerna i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät fluffig smoothie. Kanske du vill tillsätta lite mer kokosvatten eller lime. Häll upp på glas och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply