Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Key Lime Pie

En glutenfri ljuvlig Key Lime Pie som är lätt att göra, kan det bli mycket bättre? Ursprungsreceptet kommer från Florida Key´s där man använder en särskild sorts lime som är extra saftig och söt som jag misstänker är ganska lika de oemotståndliga mexikanska limefrukterna. Många tror att en Key Lime Pie är som en cheesecake och ibland görs den visserligen mer som en cheesecake, men egentligen har den mer likheter med en crème brûlée – helt enkelt en gräddig crème som smaksatts med lime i stället för vanilj och har en knäckig pajbotten i stället för ett avbränt sockerlager. Du bara måste pröva – med eller utan italiensk maräng! 

Du behöver: 

drygt 150 gram smält smör (ta inte allt på en gång – degen ska precis gå ihop)

300 gram digestivekex, vanliga eller glutenfria

3 äggulor (spara vitorna och gör maräng, kanske som topping enligt receptet här nedan)

skal och saft från 4 limefrukter, gärna ekologiska och väl tvättade (spara lite skal till dekoration)

1 burk kondenserad sötad mjölk, de brukar vara på 397 gram

1/2 dl grädde (jag väljer Valio laktosfri)

Till italiensk maräng: 

3 äggvitor

några droppar citron

en nypa salt

drygt 1 dl socker

drygt 1 dl socker till som kokas till sockerlag tillsammans med knappt 1 dl vatten

Gör så här: 

Lägg digustivekexen i en matberedare och kör så att det blir små smulor. Tillsätt det smälta smöret och kör ett tag till så att du får en jämn massa. Här misslyckades jag och hade i mer smör (receptet är justerat så du använder den angivna mängden) och fick en platt botten av paj i formen. 🙂 Tryck ut pajdegen i pajformen och ställ att svalna ett tag innan du gräddar den i ca 175 grader i ca 10-15 minuter tills du fått ett bra pajskal utan att det tar för mycket färg. Under tiden blandar du ihop fyllningen: Vispa äggulorna med limeskal och limejuice och tillsätt den kondenserade mjölken – vispa ihop i några minuter till en jämn smet. Fyll det avsvalnade pajskalet med blandningen och ställ åter in pajen i ugnen att gräddas klart i ca 15-20 minuter tills fyllningen stannat (testa med en sticka). Låt pajen svalna i minst en timme innan du ställer den i kylen och låter den stå där i minst 2-3 timmars, gärna över natten, innan servering. Servera med vispad grädde eller en klick crème fraîche. Jag blandade i limoncello i grädden och det blev riktigt mumsigt och passade perfekt till pajen! Dekorera gärna pajen med lite finrivet limeskal och kanske till och med färska hallon – gott och vackert!

Om du vill ha italiensk maräng på toppen: 

Vispa äggvitorna med den första mängden (1 1/2 dl) socker i tio minuter. Under tiden kokar du ihop övriga 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten till en sockerlag. Häll den varma sockerlagen i marängvispet i en stråle under vispning. Fortsätt vispa i minst 15 minuter. Marängsmeten ska bli fluffig, blank och svalna under vispningen. Spritsa eller bred marängsmeten över pajen, bränn av med brännare eller ställ den under ugnens grillelement tills marängen fått fin yta. Låt svalna och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply