Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Citron- & marängpaj

 

Lemon-meringue pie är en klassiker, på franska heter den tarte au citron meringuée. Ett skal av söt pajdeg förbakas och fylls sedan med en citronkräm som toppas av maräng som spritsas eller breds ovanpå pajen och gräddas klar alternativt bränns av med en gasolbrännare. Smakbrytningen mellan den syrliga krämiga fyllningen och den söta marängen med lite krispig yta är alldeles gudomlig. 

Det finns många olika varianter på den här pajen, en del med fyllning på bara äggula, en del med fyllning av hela ägg, en del med tunt marängtäcke, en del med tjockt marängtäcke, en del med “vanlig” maräng som gräddas med under hela tiden i ugnen och en del med italiensk
maräng som som “bränns av” efteråt. Jag har testat lite och tycker att det här blir en mycket bra och ganska lättgjord version som dessutom är fri från grädde och mjölk. En del recept föreskriver pâte sablée men den tycker jag är ett bättre val när man ska grädda pajskalet helt klart och därefter fylla det. Välj ifall du vill göra glutenfri pajdeg eller vanlig söt pajdeg – här nedan finner du både receptet för den glutenfria som jag experimenterat fram (och fortsatt försöker förbättra och förfina) och min bästa vanliga söta pajdeg:

Du behöver till en pajform på ca 22 cm:

Du behöver till glutenfri pajdeg:
2072061

1 1/2 dl durramjöl

1 1/2 dl rismjöl

1 dl mandelmjöl

3 msk socker

lite vanilj eller vaniljsocker

125 gram smör, kylskåpskallt

2072064

1 msk iskallt vatten

Gör så här för den glutenfria pajdegen:

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret skuret i bitar. Nyp ihop med fingrarna eller kör i matberedare så att det blir en jämnt smulig massa. Tillsätt ägget som du vispat upp, och tillsätt därefter det kalla vattnet, men lite i taget – du kanske inte behöver hela mängden. Degen ska bli smidig och inte torr men heller inte för kladdig.

Tryck ut degen i din pajform, nagga med en gaffel för att förhindra att det höjer sig under

gräddningen och ställ den kallt i kylen i en halvtimme för att vila innan den gräddas. Just den glutenfria pajdegen är lite
svår att kavla så jag brukar trycka ut den i pajformen. Lägg ett bakplåtspapper i den ogräddade pajen och fyll med torkade ärtor, torkade bönor eller keramiska kulor för det ändåmålet för att förhindra kanterna från att sjunka ner under gräddningen. Grädda pajskalet i 180 grader först i 10-15 minuter och sedan i 10-15 minuter till så att pajskalet är fint, gyllene och frasigt utan att ha tagit för mycket färg.

Du behöver till min bästa söta pajdeg: 

150 gram smör, kylskåpskallt

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk florsocker

1/4 dl kallt vatten

gärna lite vaniljsocker för extra smak

Gör så här för min bästa söta pajdeg:

Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en

grynig massa. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen. Lägg den
i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten. Det är viktigt
för att den inte ledset ska halka ner från kanterna under gräddningen.

Grädda pajbotten i 180 grader. Fyll helst pajskalet med bakplåtspapper som du sedan häller torkade gula ärtor eller bönor i alternativt keramiska kulor för det ändamålet. Detta för att kanterna inte ska glida ner under gräddningen. Grädda det så i 10-15 minuter så att degen “stannar” varefter du tar bort bakplåtspappret med innehåll och låter pajskalet gräddas klart så det börjar få fin färg och stelnar helt.

Passa så pajskalet inte blir bränt. Det ska vara vackert gyllene och frasigt mört. Det brukar bli klart på 20-30 minuter, kolla så det inte är för mjukt i botten!

Du behöver till citronkrämen:

1 dl florsocker

1 dl färskpressad citron, gärna ekologisk citron

det finrivna skalet av 1/2 citron, väl tvättad och helst ekologisk

1/2 dl maizenapulver

2 1/2 dl vatten

3 äggulor

1 kryddmått salt

50 gram smör

Gör så här med fyllningen:

Lägg äggulorna, citronsaften, citronskalet, sockret, vattnet, salt, smöret och vattnet i en kastrull tillsammans med maizenapulvret som du gärna kan sikta ner under omrörning för att undvika klumpar. Låt krämen koka upp över medelhög värme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Häll krämen i det förgräddade och avsvalnade pajskalet.

Du behöver till den italienska marängen:

3 ägggvitor

100 gram socker

1 kryddmått salt

Gör så här med marängen: 

Vispa äggvitorna tillsammans med saltet i en bunke som är helt ren och absolut fri från fett tills du får styva toppar. Vispa försiktigt i lite socker i taget och fortsätt vispa tills du har en tjock och glansig maräng. Bred eller spritsa ut marängen över cironkrämen. Grädda klart pajen i ugnen i ca 20 minuter  i ca 170 grader. Passa så den inte bränns. Den ska ha fått vacker färg på ytan.

Tag ut din paj, låt den svalna och njut!

Mycket bakglädje önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Gör så här: 

 

Leave a Reply