Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Nektarin- & mandelpaj

En härlig paj på sensommarens nektariner. Här kan man gärna använda nektariner som inte är helt mogna och alltför saftiga. Du börjar med en pajdeg efter tycke och smak. Jag använde en färdig smördeg från Picard men det går minst lika bra att använda en vanlig pajdeg av mördegskvalitet. Här på Katinkas Kitchen finner du även en glutenfri pajdeg man med fördel kan använda eftersom fyllningen är glutenfri. Servera pajen med lösvispad grädde smaksatt med vanilj eller cognac. 

Du behöver till en pajform på ca 25 cm: 

ett pajskal (du finner recept på pajdeg genom att söka i sökrutan uppe till höger)

3 ägg

2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

3 dl mandelmjöl

130 gram smör, rumstempererat (annars blir det svårt att vispa)

det finrivna skalet av 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

1/2 tsk mald kardemumma (jag mal direkt från en pepparkvarn som är vikt åt kardemummakärnor)

4-5 nektariner, tvättade, torkade och skurna i klyftor

Gör så här: 

Börja med att klä pajformen med pajdegen som du antingen trycker ut i formen eller kavlar ut och sedan lägger i formen. Låt pajdegen stå i kylen i ca 30 minuter innan du förgräddar den i 175 grader ca 15-20 minuter så att den stelnar och precis börjar ta färg.

Vispa under tiden äggen med sockret tills det är fluffigt. Tillsätt smöret i klickar och mandelmjölet samt citronskal och kardemumma. Fortsätt vispa tills du fått en fluffig slät smet. Häll den i det förgräddade pajskalet som du låtit svalna så att fyllningen inte smälter direkt. Tryck i nektarinklyftorna och strö lite socker över. Grädda i ugnen i ca 170 grader i 30-40 minuter tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna något. Servera pajen ljummen eller helt avsvalnad med grädden eller glass.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply