Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Saffransglass

 

 

Saffransglass är riktigt gott – även när det inte är juletid! Gotlandsglass gör ju en med saffran och honung. Jag har valt att bara ha den rena saffranssmaken och tillsätter lite glukos för att få fin konsistens. 

Har du inte glykos tar du bara lite mer socker som också motverkar iskristaller.

Du behöver för 4 personer: 

2 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl socker, gärna råsocker

2-3 msk flytande glukos (finns att köpa på förpackningar liknande de med sirap)

1 paket saffran, finmald med 1 sockerbit och sedan utrörd i 1-2 msk rom

drygt 2 dl grädde

Gör så här: 

Häll mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull och värm upp så att mjölken
ryker, rör om så att sockret löser sig. Blanda i finmald saffran som du rört ut i lite rom. Detta ger fin smak men kan uteslutas för den som inte vill ha i rom. Man kan gärna låta blandningen vara med och koka upp för att få bort alkoholen men ändå ha kvar smaken. Ställ kallt att svalna helt innan du blandar i den ovispade grädden, rör om väl så att allt blandas. Hit kan du förbereda och sedan hälla smeten i glassmaskinen så att glassen blir klar inför gästerna. Eller gör som jag och kör glassen direkt när smeten är riktigt kall och lägg glassen i en plastbytta med tättslutande lock i frysen fram till ett litet
tag före servering, så att den har tinat tillräckligt och går att skopa upp.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply