Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Nyttigare, Ayurvediskt & läkande!

 

Jag skrev ju tidigare i veckan om det här med smalmat så här efter helgerna och med det nya årets alla goda föresatser. Efter lite mer funderande skrev jag om hur mina tankar för tillfället cirklar en hel del kring ohälsa och mat. Som av en tanke kom Maria Borelius just ut med en bok som heter Hälsorevolutionen, vägen till en antiinflammatorisk livsstil (Harper Collins Nordic 2018) som handlar om hennes resa och detektivarbete kring ohälsa och antiinflammatorisk kost som jag läser just nu med stort intresse. Maria kommer att vara på NK för att signera böcker och prata med läsare onsdagen den 17 januari från kl. 18.00 för den som likt jag är intresserad. 

Jag har – inspirerad av Marias bok och den uppmärksamhet den redan fått i press och media, det nya året och frågor från läsare om nyttigare mat – gått igenom alla cirka 1600 recept som finns här på Katinkas Kitchen och lagt upp två nya kategorier: “Nyttigare mat m.m.” samt “Ayurvediskt & läkande”.

Bland “Nyttigare mat m.m.” finner puritanen kanske något förvånande även en hel del
pastarecept, risottos och en del kötträtter utöver
olika vegetariska och även indiskinspirerade rätter. Du som läsare får helt enkelt sålla och välja och vraka efter dina preferenser. Man kan dessutom
med fördel ersätta pastan med supernyttig quinoa eller glutenfri pasta för den som vill. Jag köper gärna en glutenfri italiensk pasta av märket Biori som har pasta på bovete eller råris. Du ser på vilka kategorier receptet ligger i om det till exempel är en rätt som lämpar sig som förrätt. Det finns även några ganska nyttiga efterrätter med.

Om man sedan går till kategorin om
“Ayurvediskt, antiinflammatoriskt & läkande” rör det sig här om rätter med ingredienser med mer
antiinflammatoriskt och nyttigt men fortfarande förekommer till exempel kyckling eller så kan man med lätthet byta ut köttet mot fisk, kyckling eller mer grönsaker. Utgångspunkten för de här recepten är att det är antiinflammatoriska råvaror med läkande, välgörande kryddor och örter i rätterna, ofta med smaker från det indiska köket men inte alltid. Ayurveda är en indisk lära där just många kryddor såsom till exempel kanel, ingefära, kardemumma, kryddnejlika, fänkål och spiskummin men även vitlök och lök anses ha särdeles välgörande egenskaper. Detta är en mycket gammal lära som intressant nog genom senare tiders forskning har bevisats ha rätt i mycket. Utifrån det har jag i alla fall funderat en del över att en hel del indier tycks ha en viss rondör som kanske är förvånande med tanke på alla nyttigheter de borde få i sig. Jag tror det kommer sig av att de också är mycket förtjusta i sötsaker och socker är ju som bekant en riktig bov hälsomässigt.

Min önskan och avsikt är i vart fall att även du, kära läsare, ska finna inspiration och glädje i de
här fantastiska kryddorna och rätterna fulla av antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen.

Lycka till och mycket glädje i ditt kök och liv önskas med vänliga matglada hälsingar från Katinkas Kitchen! 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply