Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Mat och hälsa – min resa

Eftersom jag fick bröstcancer för dryga tre år sedan och sedan dess liksom inte riktigt lyckats kravla mig upp på den nivå jag är van vid att vara på vad gäller hälsa och allmäntillstånd blir det en del funderingar kring detta.

Efter en elak knäskada med kryckhoppande hela förra vintern fick jag problem med handlederna och karpaltunnelsyndrom. Dessförinnan var det magen som protesterade och jag fick diagnosen IBS (irritable bowel syndrome), gastrit (inflammation i magsäcken) och esofagit (inflammation i matstrupen) – allt för mig helt mystiskt och främmande med tanke på att jag tyckt att jag äter nyttigt och balanserat. Och nu efter en senhöst och jul med förfärliga luftvägsinfektioner drar tankarna och funderingarna igång ordentligt.

Det är så lätt för läkare (och andra) att avfärdande konstatera att jag haft bröstcancer med “det måste ju ha varit väldigt stressande och jobbigt”. Jovisst, men läkarna och jag förstod ganska tidigt att jag skulle klara mig förhållandevis bra, eftersom cancercellerna inte hade spridit sig utanför mjölkkörtelgångarna. Och det är så lätt att avfärdande förkunna att det nog har med menopaus att göra. Faktum kvarstår: kroppen säger ifrån och frågan infinner sig vad det beror på och vad som kan göras åt det. Man kommer liksom till en gräns där det får vara nog och något drastiskt måste till. Det är där jag befinner mig.

Jag har gått igenom alla mina över 1600 recept här på Katinkas Kitchen och lagt upp två nya kategorier: “Nyttigare mat m.m.” samt “Ayurvediskt, antiinflammatoriskt & läkande”. De här kategorierna kommer att fyllas på med nya recept i takt med att jag skapar dem. Detta sammantaget med undersökningar, vitaminer och mineraler ska förhoppningsvis hjälpa mig till bättre hälsa och att bli starkare, friskare, gladare och med mer av den energi jag kännetecknats av.

Sedan jag skrev texten ovanför har jag haft oturen att falla i skidbacken på sportlovet vilket slutade med gips i avvaktan på magnetkameraundersökning. Ledbandskada och ev. båtbensfraktur, så just nu blir det minimalt med skrivande och desto mer tid att tänka, fundera och vila. Jag plockar varje dag fram något recept ur gömmorna för nypublicering och ser fram emot att återkomma med många nya recept och mer tankar kring mat och hälsa.

En riktigt bra vecka önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

#antiinflammatoriskt #hälsoreevolutionen

Leave a Reply