Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kanderade fläderblommor

Kanderade blommor är alltid dekorativt och spännande. Här är det fläderblommor som kanderats så de blir alldeles spröda och delikata. Pynta din tårta eller dina efterrätter. De kanderade blommorna håller någon vecka i en burk med tättslutande lock. Så gör några att ha till midsommar – att dekorera tårta, glass, drink med..! <3 

Du behöver: 

cirka 20 fläderblomsklasar (eller hur många du nu vill göra)

en äggvita (egentligen går det bara åt en bråkdel av den)

florsocker, gärna i en tesil så det blir lättare att strö över

bakplåtspapper på en plåt

Gör så här: 

Lägg fläderblomsklasarna med ovansidan neråt på en bricka eller något ljust så att du kan bli av med smådjur. Det funkar inte att skölja blommorna, dels tar det väldigt lång tid för dem att torka igen så att de kan kanderas och dels förlorar de i smak. Besprutade blommor använder man ändå inte. Skär ner skaftet till den längd du vill ha, jag tycker det är bra med ett litet skaft man kan hålla i men inte för långt.

Rigga dina skålar med en äggvita, florsocker eller vanligt socker
och florsocker i en tesil att strö över. Ställ din plåt som du klätt med bakplåtspapper bredvid dig och dina skålar samt blomklasar. Välj vackra jämna klasar. De övriga slänger du ner i lagen när du gör koncentratet att använda till sorbet, drink, tårtor, mousser, pannkakor, våfflor etc.

Tag en blomklase i taget, doppa lätt i äggvitan som du bara rört runt, den får inte vispas så den blir skummig, då blir det bara stora klumpar på blommorna. Doppa sedan klasen i skålen med socker eller florsocker. Lägg dem på bakplåtspappret och strö florsocker över. När alla blommorna är sockrade ställer du plåten i ugnen som du förvärmt till ca 70-90 grader. Låt dem stå i cirka 2 timmar så att de blir helt torra. Titta till dem då och då, de får inte ta för mycket färg och ska vara torra. Tag ut plåten, låt svalna helt, lossna försiktigt blommorna och lägg dem i en burk med tättslutande lock.

Använd blommorna till dekoration och häpna dina gäster med den intensiva härliga smaken.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply