Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Välgörande brygd

Så här i grasserande förkylningstider där inte minst undertecknad fallit offer för såväl illasinnade bakterier som elakartade virus vill jag delge er, kära läsare, receptet på en brygd värdig Hogwarts.

Introduktionen till receptet är nog färgad av såväl min feber som att jag ägnar en del av min sjuktid åt att från sängen titta på Harry Potter-filmerna som jag av någon anledning aldrig sett tidigare.

Vad gäller häxbrygder och välgörande dekokter är jag uppvuxen med en mor som alltid kokade ihop något av örter och rötter. Likt hennes mor presenterades ögonaböj en kopp kamomillte bara man viskade om förkylning. Många av dekokterna är mindre angenäma i smak, men den här tycker jag har såväl goda smaker som en uppfriskande rivighet som tillsammans med honung lindrar hals och kropp. 

Poängen med de här kryddorna är att de är antiflammatoriska och faktiskt bakteriedödande, i vart fall innehåller nejlikan sådana ämnen. Kineserna har kokat dryck på ingefära åt förkylda och sjuka i årtusenden. Det kan hur som helst inte skada att pröva – hälften sitter ju i tron.

Den som vill delar upp brygden i två – en med ingefära och svartpeppar och en med nejlikor och kanelstång. I den senare kan man även tillsätta kardemummakärnor och/eller stjärnanis.

Du behöver för en kopp: 

ca 2-3 cm färsk ingefärsrot, skalad och skuren i små bitar alt. grovriven

3-5 hela nejlikor

1 kanelstång

1 kryddmått nymald svartpeppar (jag tar ca 25 tag på pepparkvarnen)

Gör så här: 

Koka upp vatten – jag använder likt engelsmännen en “kettle” eller vattenkokare.

Lägg ingefära och kryddor i en kopp. Tillsätt svartpeppar och häll på det varma vattnet. Låt stå och dra några minuter, tillsätt en sked honung av god kvalitet. Det är bäst om brygden hunnit svalna något när du tillsätter honungen så den inte förstörs för mycket av värmen.

När du druckit upp din kopp fyller du bara på mer vatten och börjar om proceduren med samma bas. Du kan använda blandningen flera gånger innan du slänger den och börjar om.

God tillfriskning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammmarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply