Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax med grillad sparris

Ännu en enkel lättlagad rätt, i vart fall om man serverar ett kryddsmör, lite majonnäs eller brynt smör med citron till de här godsakerna. Vi gjorde en mumsig beurre blanc, vilket ju är lite pyssligare. Recept på den såsen hittar du i eget inlägg här bredvid. Men som sagt: brynt smör med pressad citron i, gärna sådan du först “grillat” i stekpanna är minst lika gott – och går fort!

Du behövs för 4 personer:

4 bitar lax à 150-200 gram, beroende på hur hungriga ni är

olja till formen

2-4 citroner

smör och olivolja att smörja formen med

färsk grön sparris

salt och peppar och gärna örtkryddor

Till citronsmörsås:

ca 75 gram smör

saften från pressade citroner, gärna “grillade” – se nedan

ev. lite salt (smaka av!)

Gör så här:

Börja med att “grilla” citronerna i stekpanna. Lägg dem med snittytan ner och värm dem på medelvärme tills de är helt mjuka. Det gör inget om de blir lite mörka i snittytan, men det är ju bra om de förblir ganska bleka. Lägg laxen i en smord ugnsfast form. Krydda den med salt, peppar och gärna örter eller om du har någon trevlig kryddblandning. Pressa lite av den grillade citronen över och ringla över olivolja precis innan de ska in i ugnen. Låt dem stå åt sidan så länge.

Skala sparrisarna så att det tunna yttersta skalet försvinner, jag gör det med en potatisskalare som kan ta tunna skal. En del använder den gröna sparrisen som den är, men jag föredrar att den skalas för att bli av med en del av tråkigheten. Lägg dina sparrisar i en ugnsform eller på en ugnsplåt. Ringla över lite olivolja och salta. Baka sparrisarna i ugnen på ca 170 grader i ca 20 minuter. De sista tio minuterna kan du dra ner värmen till 150 och ställa in fisken också om du har varmluftsugn. Annars kör du klart sparrisen och bakar fisken i 150 grader ca 20 minuter tills den ser bra ut eller har en innertemperatur på max 44 grader. Jag gillar när laxen är lite “sashimi-ig” det vill säga nästan rå i mitten.

Under tiden som sparris och lax ugnsbakas smälter du smöret så det börjar puttra och dofta nötigt. Häll av det klara smöret i en annan kastrull så du inte får med den fasta mjölkresten i botten av kastrullen. Pressa i grillad citron, smaka av så du har bra balans. Salta eventuellt.

Servera laxen med sparris och citronsmörsåsen, kanske med ett gott bröd eller kokt potatis för den som vill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply