Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Det brynta smörets taktik…
Categories: TIPS!

Som en travesti på och motsats till den brända jordens taktik som ju är en krigföringsmetod där för fienden viktiga resurser förstörs går den här taktiken ut på att förhöja smaken på snart sagt allt. Brynt smör får noter av smörkola och ljuvligt rostade nötter. Det funkar fantastiskt bra på både efterrätter, bakverk ovh maträtter. Pröva till exempel att servera matjessill med brynt smör, baka en citronkladdkaka eller muffins på brynt smör. Jag inser just att jag någon gång måste testa att baka bullar på brynt smör. Ett avsvalnat vispat brynt smör till nybakat bröd – njutning! Kryddsmör på brynt smör och schalottenlök till det nygrillade är ytterligare en höjdare. Eller tillsätt pressad citron och kanske en skvätt soja och servera till fisk eller kyckling.

Men hur gör man då för att framgångsrikt bryna smör? Första gångerna jag prövade skvätte det hopplöst över hela spisen och slutade med att smöret brändes och blev beskt. Gissningsvis finns många tips och varianter – det här funkar för mig:

brynt smör

Lägg åtminstone 150 gram i en tjockbottnad kastrull och ställ den över medelhög värme (jag kör på 5 av 9). Mycket av smöret kommer att förångas eller fastna i form av mjölkrester i botten, det är de som bränns väldigt lätt men även de som ger sin delikata smak när du stannar processen i tid. Snurra försiktigt kastrullen då och då, låt den för det mesta stå på plattan – först kommer det skvätta en del men efter ett tag lugnar det sig och det blir fullt av bubblor i smöret som sakta minskar i storlek tills det nästan tystnar. Då står du och passar och lyfter av kastrullen direkt när du känner den ljuvliga nötiga smaken och ser att smöret får en vacker gyllenbrun färg men som sagt absolut inte blir bränt. Låt smöret stå ett tag så skummet lägger sig. Häll av det klarade brynta smöret försiktigt, så inga av de fasta resterna kommer med. Jag brukar använda en liten finmaskig sil som fångar det mesta – det finaste smulet kan vara svårt att bli av med. Nu är ditt brynta smör klart att använda. Om du behöver värmer du upp det lite innan servering. Det är också gott att blanda i sojasås, citron, örter, indiska kryddor eller låta det stelna för att sedan vispa upp det till ett delikat smör. Du hittar recepttips här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger på “brynt smör”.

Mycket brynt smörglädje i ditt kök önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Sök i sökrutan uppe till höger på brynt smör så få du fram en massa trevliga recept!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply