Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Nyårsmiddag!
Glittrande nyårschampagne

Så lider även 2019 – och det 21:a århundradets första decennium – mot sitt slut. Nyår är en härlig kväll och natt för firande i gott sällskap med god mat och dryck. Här på Katinkas Kitchen hittar du i kolumnen till höger en kategori “Nyår och festmiddagar” där du kan finna en massa recept och inspiration.

Nyår garnityr till soppan – crème Ninon
Crème Ninon – champagnen och grädden rörs i

Vår nyårsmeny kommer bestå av en Crème Ninon som är en soppa på gröna ärtor med champagne, en skapelse av Tore Wretman. Den toppas upp med vispad grädde och champagne och serveras med lite garnityr i form av räkor, rädisor och något grönt. Till huvudrätt blir det klassiskt med marinerad oxfilé på franskt vis med retrotillbehör som tomater provencal, baconlindade haricots verts och potatisgratäng i portionsstorlek samt en mustig sås baserad på marinaden. Turligt nog får jag och mina ömma händer hjälp i köket av vänner i år. Jag tycker fortfarande det är kul att ordna en härlig nyårsmiddag även om jag inte kan gör så mycket själv just nu.

Marinerad oxfile med magisk sås

Och till efterrätt blir det en praktisk och festlig moussetårta, denna gång på svartavinbärs- respektive vaniljbavarois med smak av limeblad och citrongräs och topping på svarta vinbär med smak av mynta och lime. En efterrätt som är lite pysslig att göra men sedan står färdig och klar att bara serveras. Recept och bilder på den kommer framöver!

Moussetårta svarta vinbär, vanilj, limeblad, citrongräs, lime & mynta

Något år har vi serverat fisk i form av rödtunga i rulader fyllda med rucolapesto och en mycket lättlagad god sås med Noilly Prat – du hittar även det receptet här bredvid i eget inlägg. Andra nyårsfavoriter har varit renfilé eller hjortfilé med varierande tillbehör. Efterrätter som klassikern glassbomb med hemgjord vaniljglass och en kärna av oemotståndlig syrlig havtornssorbet – allt täckt av ett lager avbränd italiensk maräng eller vaniljbavarois med lingontopping och lingonlakritsmaränger passar bra att avsluta nyårssupén med. Du hittar recepten i kategorin “Nyår och festmiddagar” i kolumnen här till höger.   

Till fördrinken är det gott och trevligt med snittar med löjrom eller annat gott. Är man många går det snabbt och är praktiskt att blanda crème fraîchen med finhackad schalottenlök och lite citron och breda det på crostinis som sedan toppas med löjrom. Och vill man ha vickning är ju Janssons frestelse oslagbart.  

Mycket glädje i köket med önskan om en riktigt trevlig nyårsmiddag och allt gott för det nya året och seklet, med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Scrolla neråt för alla bilder!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply