Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Mot körvelskogen!
Förvildad spansk körvel – ett hav att njuta av med ljuvlig doft

Om man har tur och hittar förvildad spansk körvel eller har körvel i sin trädgård rekommenderar jag att du plockar både de vackra skira blommorna och de flikiga gröna bladen.

Förvildad spansk körvel

Av blommorna som liknar hundkex fast med en aromatisk anisliknande sötma i smaken kan man göra underbar essens att använda i sorbet, glass eller mousse. En väninna som smakade min körvelblomsglass utbrast att det smakade som en ljuvlig sommarnatt doftar!

Körvelblomsglass med färska jordgubbar, kanderade körvelblommor, havremandel-crunch samt citronmeliss, penséer och förgätmigej

Bladen mixar jag med en god olja och lite salt till en crème som kanske främst lämpar sig för en risotto som blir vackert skogsgrön och med en mild ton av dragon-persilja i smaken. Körveln tillsätts precis i slutet för att inte tappa smak.

Körvelcrème läggs i risotton
Körvelrisotto, här serverad med flankstek och långsamrostade tomater

Det är lätt att instämma i att alla borde ha körvel i sin trädgård, den är både lättodlad och dekorativ. Det är då den spanska körveln, Myrrhis odorata, som avses då den är flerårig medan den danska körveln, Anthriscus cerefolium, är ettårig och lite mildare i smaken. Det är den danska vi köper i små krukor i affärerna för att använda i maten eller kanske främst dekorera den med. Körvel var tidigare populär att odla i trädgårdar och finns därför ofta förvildad där det tidigare legat en trädgård, såsom där jag hittat den i skogen på Djurgården där det för länge sedan legat ett schweizeri som var populära caféer med alkoholutskänkning.

I den skira vårgrönskan plockar jag gärna körvel och annat ätbart att experimentera med i matlagningen

Körveln kan förväxlas med odört men medan den spanska körveln har sin lätta anis-lakris smak och -doft har odört en otrevlig lukt som sägs påminna om råtturin – hur det nu luktar. Odörten är som bekant dessutom giftig medan körveln anses ha flera fördelaktiga egenskaper och hela växten är ätbar – rot, stjälkar, blad, blommor och frön. Fröna har traditionellt använts till att smaksätta snaps eller likör. Körveln användes både som köks- och medicinalväxt.

I körvelskogen – med ett hav av löktrav i förgrunden, även det en ätbar växt att göra pesto av och dekorera maten med de vackra blommorna

Det är alltid underbart att använda råvaror i säsong, och särskilt glädjande att kunna plocka råvarorna själv, som när man plockar nässlor, fläderblom eller blåbär. Min förhoppning är att du nu ska få en obetvinglig lust att pröva körvel och jag håller tummarna för att du hittar körvel i din skogsglänta.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply