Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Katrinplommonsufflé

 

Den här sufflén är en gammal klassiker som även kan göras på torkade aprikoser.

Vill du göra i ordning suffléerna i förväg för att vila i kylen eller i frysen för att plocka fram och grädda innan servering kan det vara en god idé att koka en kompott på katrinplommonen, eller aprikoserna, som du reder med potatismjöl enligt receptet för blåbärssufflé. På så vis håller de formen bättre. Annars hävdar svärmor att de inte brukar falla ihop, vilket kanske beror på den ganska långa gräddningstiden.

Du behöver:

5 äggvitor, hårt vispade – går lättare med några droppar citron i

10-12 katrinplommon, blötlagda i 4 dl kallt vatten i ca två timmar

5-6 msk strösocker

10 stycken sötmandlar, skållade om du vill, och hackade

Gör så här:

Vispa äggvitorna hårt. När äggvitorna styvnat tillsätter du sockret lite i taget under vispning och vispar ett tag till så massan är styv och blank. Hacka de blötlagda katrinplommonen fint och vänd ner dem och hackad mandel i äggvitevispet. Det lämpligaste är att först tillsätta en del av äggvitorna till katrinplommonen och mandlarna, för att sedan vända ner den blandningen varsamt med slickepott i det resterande äggvitevispet. Arbeta med slickepotten inifrån mitten och mot kanten i svepande rörelses medan du snurrar på skålen så blandas allt utan att du förlorar så mycket luft. Fyll ouffléformarna som noga smorts och sockrats längsmed hela insidan. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Öppna absolut inte ugnsluckan under gräddningstiden. Lyft ut formarna när sufflén är färdiggräddad och pöst upp vackert. Ställ på fat. Strö eventuellt florsocker över och servera direkt med lösvispad grädde.

 

Förmedlat med vänliga matglada hälsningar genom

Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Leave a Reply