Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Marmelad på torkade fikon, aprikoser och apelsin
Categories: APELSIN, APRIKOS, SOCKER

Marmelad är egentligen en sylt på apelsin, eller i vart fall citrusfrukter. Men vi kallar det ju marmelad oberoende av vilken frukt vi stoppar i. Det här är ett recept med en härlig kombination är fikon, aprikoser, apelsin och grapefrukt. Det är min favoritmarmelad, med en härlig balans mellan de ljuvligt söta fikonen, aprikoserna och apelsinens samt grapefruktens sting och syra. Jag serverar den gärna till nybakta frallor eller scones, men även till goda ostar.

Du behöver: 

250 gram torkade fikon, skurna i bitar

250 gram torkade aprikoser, skurna i bitar

800 gram tunnskaliga apelsiner, väl tvättade i varmt vatten

1 grapefrukt, väl tvättad

1,5 liter vatten

1,5 liter socker – gärna syltsocker som finns numera

Gör så här: 

Skär fikon och aprikoser i bitar. Skär av det yttersta skalet av apelsinerna och grapefrukten och strimla det fint. Skär med en vass kniv bort så mycket av det vita runt apelsinerna och grapefrukten innan du skär även dem i bitar. På så vis får du bort den vita hinna som kan ge upphov till besk smak. Om du vill göra en enklare variant skär du bara de vältvättade apelsinerna och grapefrukten i bitar som de är. Jag brukar skära apelsinen i sex eller åtta klyftor som jag sedan strimlar tvärs över så jag får små trekanter med skal på.

Lägg frukterna med vattnet i en tjockbottnad stor kastrull och låt stå över natten under lock. Sätt kastrullen på spisen och låt koka upp under lock. Låt småkoka under lock i 30 minuter. Tillsätt sockret och låt koka utan lock i en timme. Du kan testa att den är färdigkokt genom att lägga en klick marmelad på en tallrik och dra ett finger igenom den när den svalnat av lite. Om marmeladen inte glider ihop är den klar.

Tag kastrullen av värmen, skumma av och fyll på riktigt rena burkar som du hettat upp i ugnen innan.

Förvara svalt.

Njut till lyxfrukost eller till ost.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply