Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Basilika

Varje vår flyger någon trädgårdsande i mig, eller om det är en trädgårdstomte, och jag får en obetvinglig lust att odla – örter

Även om det finns många olika örtkryddor som alla har sin charm och sina givna användningsområden i matlagning men även inom örtmedicinen, är det en handfull som vi brukar använda; basilika, timjan, rosmarin, koriander, dragon, oregano, salvia…förutom våra klassiker dill och gräslök, även om den senare nog inte kan räknas till örtkryddorna. Till allas vår glädje är de numera ganska lätta att få tag på i våra vanliga matvaruaffärer. De flesta är även ganska lättodlade och så här års spirar det i köksfönster och trädgårdsland lite varstans. De man odlar själv eller plantorna man köper på handelsträdgårdar har en helt annan hållbarhet och varaktighet. Allt eftersom de växer till och blir större kan man hela tiden klippa ner dem för att se dem skjuta nya skott och de kan skördas hela sommaren.

De flesta örtkryddor gör sig bäst i färskt tillstånd. Basilikan är ett tydligt exempel på hur mycket en örtkrydda kan förlora på att torkas. De små fnasiga torkade basilikabladen har inte mycket gemensamt med den färska versionen med sina vackra blad fulla av smak av sol och sydländska breddgrader. Tänk bara på Insalata Caprese – sallad från Capri på solmogna tomater, färsk mozzarella (helst buffelmozzarella) och rikligt med färsk basilika som toppas av endast en god olivolja, salt och peppar. Ett utmärkt exempel på det enkla raffinemanget i det italienska köket där ett plus ett blir mer än tre. Smakerna är som gjorda för varandra. Och pesto – den liguriska enkla färska såsen till pasta som även kan användas till bland annat fisk eller i en dressing till nykokta färska rödbetor. Peston består av en hel drös färsk basilika som mixas ihop med vitlök, pinjenötter, parmesanost och olivolja. Den hemgjorda varianten är oftast överlägsen de flesta köpta burkvarianter. Det finns väl få pastasåser som inte får ett litet lyft av en näve färsk basilika vid servering. Även basilikan finns i olika varianter – citronbasilika och thailändsk basilika är några exempel, där den thailändska har helt andra smaknoter och drar lite åt lakrits som lämpar sig väl för till exempel en färsk biffsallad där även en annan favorit, mynta, ingår. Av en god bröddeg gör jag på sommaren ofta smala baguetter som jag rullar i en blandning av hackade färska örtkryddor och flingsalt innan de ställs att långsamjäsa länge för att bakas precis till middagen.

Det går att skriva så mycket mer om örtkryddor. Det här är ämnat att väcka aptiten och lusten för de fräscha och nyttiga örterna och förhoppningsvis inspirera till nya användningssätt. Recept hittar du här på Katinkas Kitchen under kategorierna basilika eller örtkryddor. Ett annat bra tips är att söka på oregano och de råvaror du har i sökrutan uppe till höger så får du vips fram de inlägg där dina råvaror figurerar för extra inspiration.

Faktaruta

Nationalencyklopedien förklarar torrt att örtkryddor är kryddor från ett flertal örtartade växter, såsom de jag skrivit om här. Jag ska här försöka sprida lite mer ljus kring dem helt översiktligt. Först kan nämnas att de alla tillhör olika arter inom familjen kransblommiga växter.

Basilika, Ocinum basilicum, ettårig ört som blir ca 25 cm hög med ursprung i Ostindien. Redan de gamla egypterna odlade basilika. Basilikan är basen till pesto från Ligurien, men ingår även i en del likörer, som chartreuse och klosterlikör. Den har även använts till hostmedicin samt inom parfymindustrin.

Härlig örtkryddig matlagning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply