Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Glasstårta med mandelmassebotten

 

Den här glasstårtan ser avancerad och lyxig ut, men är inte särskilt svår att göra och brukar göra succé.

Tårtbotten kan man självklart använda på andra sätt också. Fördelen är att den håller sig mjuk även då den är fryst. När jag vill göra en riktigt fin glasstårta gör jag två lager med glass eller sorbet – som till exempel jordgubbssorbet eller mangosorbet och vaniljglass eller vad man nu har för favoritsmaker – för att lägga en vacker och god fruktgelé över. Oerhört vackert och gott – suverän som efterrätt eller tårta till vinterbarn när färska bär är svåra att få tag på av fin kvalitet, men man ändå vill ha den härliga somriga bärsmaken i tårtan. En sådan glasstårta går även att göra med mandelmaräng som i receptet här bredvid. Då kan det vara gott att även ha i lite hackad choklad av god kvalitet.

För glassrecept titta här bredvid under kategorin Efterrätter eller Socker

Du behöver:

3 äggvitor

150-200 gram mandelmassa, grovriven

Gör så här:

Vispa äggvitorna till hårt skum med några droppar citronsaft eller en knivsudd salt så styvnar de lättare. Riv mandelmassan grovt – det går lättare om den är riktigt kall. Vänd ner mandelmassan försiktigt i äggvitorna. Eftersom mandelmassa till hälften består av socker behövs inget extra socker. Häll i en smord form, gärna pudrad med florsocker eller finhackade mandlar. Grädda i 150 grader i ca 45 minuter. Den här tårtbotten är ganska saftig och utmärkt just till glasstårtor eftersom den inte blir så hård då den fryses. När den svalnat ser du till att den lossnar från formen, men låter den ligga kvar och lägger på glass efter tycke och smak och tillgång. Ställ i frysen att stelna.

Fruktgelé:

150 gram bär (åkerbär, passionsfrukt, hallon…) eller

4 passionsfrukter

1/2 dl socker

1/2 dl vatten

1 gelatinblad

Gör så här:

Lägg 150 gram bär i en kastrull tillsammans med ½ dl vatten och ½ dl socker. Om du använder passionsfrukter gröper du ur dem och blandar ner i sockerlag som du kokat ihop precis innan. Låt koka upp, smaka av om behövs mer socker eller kanske lite syra i form av några droppar pressad citron. Sila av så du har den klara saften – häll tillbaka i kastrullen. Just passionsfruktsgelén tycker jag däremot blir bättre när jag låter fröna vara kvar i gelén som vacker dekoration. Hit kan du förbereda för att sedan värma upp den inför när du skall ha i gelatinet inför att hälla på glasstårtan.

Lyft av värmen och låt svalna en liten stund så inte är för hett när du tillsätter gelatinet – då kan det skära sig. Blötlägg gelatinbladen i vatten så de mjuknar, lyft ur dem och rör ner i fruktsaften så löser sig helt. Låt svalna av innan du häller gelén över sista lagret glass i formen. Eftersom glassen är kall stelnar den ganska snabbt och om du ska ställa glasstårtan i kylen någon timme innan servering kan det vara en god idé att hälla på geléet inför det, så slipper du ställa in tårtan i frysen med geléet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply