Mynta

Varje vår flyger någon trädgårdsande i mig, eller om det är en trädgårdstomte, och jag får en obetvinglig lust att odla – örter

Även om det finns många olika örtkryddor som alla har sin charm och sina givna användningsområden i matlagning men även inom örtmedicinen, är det en handfull som vi brukar använda; basilika, timjan, rosmarin, koriander, dragon, oregano, salvia…förutom våra klassiker dill och gräslök, även om den senare nog inte kan räknas till örtkryddorna. Till allas vår glädje är de numera ganska lätta att få tag på i våra vanliga matvaruaffärer. De flesta är även ganska lättodlade och så här års spirar det i köksfönster och trädgårdsland lite varstans. De man odlar själv eller plantorna man köper på handelsträdgårdar har en helt annan hållbarhet och varaktighet. Allt eftersom de växer till och blir större kan man hela tiden klippa ner dem för att se dem skjuta nya skott och de kan skördas hela sommaren. De flesta örtkryddor gör sig bäst i färskt tillstånd.

Mynta är en av mina absoluta favoritörtkryddor. Myntan är underskattad hos oss. Runt Medelhavet, framför allt i de östra delarna och på den afrikanska sidan, och även i Asien används den flitigt i mat men även som det härligt livgivande och läskande myntate som jag och barnen älskar att dricka, sötat med råsocker och gärna en kvist färsk mynta i. Som jag skrev om här om veckan har jag alltid torkad mynta hemma för att ha i min tsatsiki, och jag gör min tabbouleh med bulgur och färsk mynta. Den libanesiska salladen fattoush behöver sin mynta, liksom så mycket arabisk mat och lammfärsbullar, köfte, får en extra härlig smak av mynta. I den likaledes arabiska underbara aubergineröran babaganoush är myntan en viktig ingrediens. Engelsmännen är mycket förtjusta i myntan och serverar den till exempel till sin lammstek i en fräsch sås som består av socker, salt, lite ättika och mynta eller som ett gelé. Pepparmynta används i både matlagning, drinkar samt för smaksättning av sötsaker, såsom våra polkagrisar. Kända drinkar med mynta är Mint Julep samt Mojito. I arabvärlden dricker man en oemotståndligt god dryck som kallas lemon-mint och består av färskpressad citron eller lime, eller båda blandad, färsk mynta som mixas med sockerlag och is till en av de mest läskande drycker jag vet. Hos barnen har det blivit den stora sommarfavoriten!

Det går att skriva så mycket mer om örtkryddor. Det här är ämnat att väcka aptiten och lusten för de fräscha och nyttiga örterna och förhoppningsvis inspirera till nya användningssätt. Recept hittar du här på Katinkas Kitchen.

Faktaruta

Nationalencyklopedien förklarar torrt att örtkryddor är kryddor från ett flertal örtartade växter, såsom de jag skrivit om här. Jag ska här försöka sprida lite mer ljus kring dem helt översiktligt. Först kan nämnas att de alla tillhör olika arter inom familjen kransblommiga växter.

Mynta, Mentha piperita är namnet på pepparmyntan som är en korsning mellan grönmynta och vattenmynta. Namnet sägs komma av en grekisk nymf Mintha, som förvandlades till denna lilla buske av den svartsjuka Persefone. Myntorna är en familj kransblommiga växter som är flerårig och kan bli 60-90 cm hög. Myntasorterna är många, bl.a. den redan nämnda hybriden pepparmynta, grönmyntan (Mentha spicata, krusmynta (Mentha crispata), rundmynta (Menta suaveolens), åkermynta (Mentha arvensis) och vattenmynta (Mentha aquabea). Många myntasorter har traditionellt använts i naturmedicinen och är ganska potenta i större doser. Den anses vara kylande, kramplösande, desinficerande, inflammationshämmande och har ansetts öka produktionen av magvätskor, främst galla som sades vara bra för matsmältningen. Även om vi i Sverige traditionellt mest odlat den lite mörkare pepparmyntan vars blad drar i rött, är det ofta grönmyntan som används internationellt i mat.

Värt att notera: Oregano, Origanum vulgare, kallas även kungsmynta är ingen mynta. Den är mycket vacker i rabatter med sina lila blomax. Den kallas även vildmejram. Det finns även en grekisk underart som är hemmahörande i Medelhavsområdet.

Härlig örtkryddig matlagning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera