Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Oregano

Varje vår flyger någon trädgårdsande i mig, eller om det är en trädgårdstomte, och jag får en obetvinglig lust att odla – örter

Även om det finns många olika örtkryddor som alla har sin charm och sina givna användningsområden i matlagning men även inom örtmedicinen, är det en handfull som vi brukar använda; basilika, timjan, rosmarin, koriander, dragon, oregano, salvia…förutom våra klassiker dill och gräslök, även om den senare nog inte kan räknas till örtkryddorna. Till allas vår glädje är de numera ganska lätta att få tag på i våra vanliga matvaruaffärer. De flesta är även ganska lättodlade och så här års spirar det i köksfönster och trädgårdsland lite varstans. De man odlar själv eller plantorna man köper på handelsträdgårdar har en helt annan hållbarhet och varaktighet. Allt eftersom de växer till och blir större kan man hela tiden klippa ner dem för att se dem skjuta nya skott och de kan skördas hela sommaren. De flesta örtkryddor gör sig bäst i färskt tillstånd.

Vad gäller oreganon känner vi den kanske bäst från pizzeriorna som brukar smula torkad oregano över sin skapelse. Oregano är som många örtkryddor ett riktigt ogräs och osannolikt lättodlad. Liksom myntan kan den behöva planteras i plasthink eller stor plastbalja som man gräver ner i jorden för att den inte ska sprida sig över hela trädgården via sina rotskott. Färsk oregano har sin givna plats i en grekisk sallad, och även i en hel del italiensk mat. Jag använder den även gärna i orientalisk mat , i marinader, sallader, över fetaost och ofta tillsammans med såväl mynta som koriander. Av en god bröddeg gör jag på sommaren ofta smala baguetter som jag rullar i en blandning av hackade färska örtkryddor och flingsalt innan de ställs att långsamjäsa länge för att bakas precis till middagen.

Det går att skriva så mycket mer om örtkryddor. Det här är ämnat att väcka aptiten och lusten för de fräscha och nyttiga örterna och förhoppningsvis inspirera till nya användningssätt. Recept hittar du här på Katinkas Kitchen under kategorierna oregano eller örtkryddor. Du kan dessutom söka på oregano och de råvaror du har i sökrutan uppe till höger så får du vips fram alla inlägg där de råvarorna figurerar för extra inspiration.

Faktaruta

Nationalencyklopedien förklarar torrt att örtkryddor är kryddor från ett flertal örtartade växter, såsom de jag skrivit om här. Jag ska här försöka sprida lite mer ljus kring dem helt översiktligt. Först kan nämnas att de alla tillhör olika arter inom familjen kransblommiga växter.

Oregano, Origanum vulgare, kallas även kungsmynta (men är ingen mynta). Den är mycket vacker i rabatter med sina lila blomax. Den kallas även vildmejram. Det finns även en grekisk underart som är hemmahörande i Medelhavsområdet.

Härlig örtkryddig matlagning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply