Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Hasselbackspotatis


Det här är en form av potatis som är både festlig att servera och därtill lämpar sig väl att förbereda. Eftersom potatisen är i princip hel, snarare än i klyftor eller halvor håller den sig utan att torka även om den förgräddats. Jag bakar den nästan färdig i ugnen och lägger därefter på smör och ströbröd inför den sista bakningen då den får fin färg.

Det är också en potatisform som passar särskilt bra till en god sås, eftersom den uppskivade potatisen suger upp den goda såsen extra bra.

Du behöver:

Beräkna ca 2-4 potatisar per person, beroende på hur stora de är.

Skorpmjöl

Smör

Gör så här: 

Skala potatisarna. Lägg en potatis i taget i en träsked och skär med en vass kniv som om du skivade potatis. Träskeden gör att den inte skärs igenom hela vägen ner, utan håller ihop längst ner. Lägg potatisarna i en smord ugnsform och pensla dem lätt med smält smör. Baka i ugnen på 175 grader tills de är helt mjuka. Den som har mikrovågsugn kan baka dem mjuka i den. Hit kan du förbereda och ställa undan potatisen tills ett tag innan servering.

Inför serveringen strör du skorpsmulor över potatisarna och lägger en tunn skiva smör ovanpå skorpsmulorna över varje potatis. Grädda dem klara i ugnen som du värmt till 200-225 grader. De ska nu bara bli varma och få vacker gyllengul-brun färg.

Servera direkt som tillbehör till helstekt oxfilé, kalkon eller något annat med en god sås.

 

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply