Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Chokladmousse med speculoos

En riktigt len och härlig chokladmousse som lagas snabbt och lätt och sedan toppas med krossade speculooskakor. Krispigt och jättegott!

Speculoos är en sorts kakor som man finner i Belgien och Holland, fast jag tycker nog de belgiska är lite bättre för de är tunnare och godare. Det är kakor bakade helst med riktigt smör,  råsocker för en härlig knäckighet och  smaksatta med kanel. Belgiska chokladhus gör praliner smaksatta med speculoos och det var just de som inspirerade mig att helt enkelt smula speculoos över en ljuvlig chokladmousse för att få en enkel och underbar dessert. Perfekt att snabbt svänga ihop en fredagkväll.

Du behöver:

100 gram mörk choklad av god kvalitet (t.ex. Lindts 70%)

3 äggvitor (några droppar citron för att vitorna lättare ska styvna)

3 äggulor, vispade med sockret

1-2 msk strösocker – som jag har i när vispar äggulorna

ca 2 speculooskakor per person

Gör så här: 

Lägg chokladen i bitar att smälta i en tjockbottnad kastrull som du ställer direkt på spisen på lägsta värmen. Passa hela tiden så bara smälter men inte blir för varmt. Anledningen till att jag inte smälter i vattenbad är att vattenånga kan komma i chokladen och får den då att skära sig. Med dagens spisar kan vi hålla så låg värme så det går utmärkt att smälta

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna, gärna med någon droppe citronsaft till ett fast skum.

Vispa äggulorna med sockret fluffigt. Rör ner den lät avsvalnade chokladblandningen i ägguleskummet.

Rör ner hälften av vitorna i choklad-äggsmeten. Vänd därefter försiktigt ner resten. Det blir en ljuvligt krämigt fluffig mousse. Fördela moussen i koppar eller glaskupor, täck med plastfolie och låt stå kallt i minst en halvtimme innan servering.

Om man vill kan moussen smaksättas med någon likör eller sprit eller apelsinjuice.

Precis innan servering strör du den smulade speculoosen över kopparna. Det är viktigt att inte ha på speculoosen för tidigt, eftersom den då mjukar och man förlorar effekten av speculoosens krispighet som brytning mot moussens krämighet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Leave a Reply