Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Måndagsmat…
Categories: RÅVAROR

Vare sig man har måndagsblues eller inte är det obevekligen vardag igen.

Måndagsmat var faktiskt namnet på ett uppslag till ett matprogram jag var med i för många år sedan när min dotter var liten. Min svägerska skulle göra sitt examensjobb på Dramatiska Institutets TV-producentutbildning, och ville göra matprogram på ett nytt sätt; mer vardagligt och familjenära.

Vi var ett litet inspelningsgäng som först gick till Prisextra där jag filmades när jag med dottern i kundvagnen köpte potatis(!) Därefter trängde vi in oss i mitt lilla lavendelblåa kök där jag bodde på Dalagatan. Trädgårdsmästaren Simon Irvine (Läckö Slott) kom dit med en härlig korg med grönsaker och satt och pratade om ekologisk odling medan jag lagade potatisgnocchi gratinerad i tomatsås. Simon gjorde en underbar sallad på beska salladsblad som lollo rosso m.fl. med en dressing på bara färskpressad apelsin, olivolja och salt. Inklippt i programmet var en härlig intervju vi flugit ner till Skåne och gjort med potatiskännaren Åke Truedsson.

Inledningen på programmet ackomanjerades av klatschig musik i countrytoner med panorering över de öppna hyllorna med glasburkar i mitt kök och bilder på kokande grytor – inte helt olikt de matprogram SvT började med ett antal år senare: Tinas Mat:-).

Avslutningen var bedårande med dotterns lilla röst som sa: gnocchi! Tanken var att lyfta fram en basråvara åt gången och presentera den samtidigt som en rätt på råvaran tillagades – gärna på ett lite annorlunda sätt än vanligt. Jag måste leta rätt på videobandet och försöka lägga över det på något modernare medium och se om det går att visa här på Katinkas Kitchen.

Vardagsmat alltså: i kväll plockar jag fram laxen jag köpte fryst på Coop i helgen och kör den helt enkelt i ugn med citron och smör, kanske en skvätt vin. Till det broccoli och ris och en yoghurtsås på citron som fått rostas med i ugnen när laxen gräddas. När man sedan pressar ur saften är den mild och söt i smaken och ger en mycket enkel men god sås. Recept finner du här bredvid.

Jag önskar dig en trevlig dag och vecka med härligt enkel matinspiration!

Katinka Hammarskiöld

Katinkas Kitchen

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply