Middagstips – gott och enkelt!

IMG_2945

Igår fick jag frågan vad man kan göra när inspirationen och matlagningslusten tryter. Hon som frågade hade hamnat i en period där det inte kändes kul att laga mat och det är svårt att komma på något att laga som är enkelt men gott. Vi kom fram till att pasta då kan vara ett alternativ.

Jag gillar när pastan är som i Italien – det vill säga inte bara kokt al dente, utan även med en mindre mängd sås full av medelhavska smaker. Idag plockar jag därför fram pasta puttanesca – glädjeflickans pasta. Namnet kommer sannolikt från att det var lätt och billigt att finna ingredienserna, i Italien i vart fall. Det kan vara lätt att tro att sardellerna skulle ge en smak som avskräcker till exempel barn, men sanningen är att om man inte talar (!) om att det är sardeller i, tycker alla att det det här är en underbart ovanligt god pastasås som de gärna vill ha mer av…!

Numera är det lätt att finna sardeller i nästan alla affärer – de kan vara lite kluriga att hitta men står ofta bland tonfiskburkarna har jag upptäckt. Zeta har glasburkar med riktigt fina sardeller. Det finns även en liten konservburk i vissa affärer som brukar stå bland fiskkonserver i kyldisk, bredvid sill och ansjovis (till Janssons frestelse bland annat). Läs mer om begreppsförvirringen mellan ansjovis och sardeller i inlägget från igår här bredvid.

Mycket matglädje och härlig vardagsmiddag!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera