Inte alltid som planerat…

Ibland blir det inte riktigt som man planerat eller tänkt sig. Det kan gälla såväl vad man ska göra som matlagningen.

Till exempel kan man som vi igår ha en inbjudan till en middag som måste ställas in för att värdinnan insjuknat. Och i samma ögonblick som man då tror att det blir en enkel hemmakväll kan man, också som igår för oss, bli inbjuden till en spontan middag hos andra goda vänner och ha en fantastiskt trevlig kväll med dem i stället för de andra fantastiskt trevliga vännerna vi skulle varit med. Nu blev det en snabb runda in på Hemköp för att botanisera i köttdisken. Konserverad tryffel och tryffelsmör som redan fanns hemma hos vännerna fick sätta sin ljuvliga smak på nykokt tagliatelle med parmesan till en busenkel förföriskt god förrätt. Det vackert randiga grillpannestekta köttet fick sällskap av ett snabbt ihopsvängt schalottenlökssmör. Eller snarare granitén på smör och vitvinkokt schalottenlök som det blev på grund av tidsbristen då det smälta smöret ställdes in i frysen och blev kvar lite för länge:-) Smaken var dock densamma med alla härliga noter. Till det en generös blandning av salladsblad med bara balsamvinäger och olivolja.

Till espresson bjöds mörk god choklad med färska hallon, som inte är så politiskt korrekta så här års men ändå väldigt goda i sin enkelhet. Vinerna spände från Frankrikes champagne över Sydafrikas och Portugals rödviner och tillbaka till Sydafrika för likör och den första cognac vi smakat från södra halvklotet. Vare sig kvällens middag eller schalottenlöksmöret blev som var tänkt från början, men ändå så fantastiskt bra – och gott!

Vad jag vill säga och förmedla är att ibland blir det inte som tänkt men kan ändå bli bra, och att man kanske får döpa om rätten med glimten i ögat. Granité de beurre aux échalottes låter ju i alla fall tjusigt..

Ett annat tillfälle där jag inte fann mig och döpte om rätten som verkligen inte blev som jag tänkt mig var på nyårsafton då de underbara vackert uppösta suffléerna blev kvar för länge i ugnen eftersom jag dumt nog stoppade in dem strax före tolvslaget. De kom ut platta som ugnspannkakor – och borde därför kvicktänkt med en blinkning ha kallats för blåbärsugnspannkaka med vaniljgrädde och drottningkompott!

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera