Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kokböcker på bokrean
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

Varje år på bokrean gör jag som så många andra och tittar in hos bokhandlare för att botanisera bland reaböcker. Mitt sikte brukar vara helt inställt på kokböckerna. Där gör jag ofta fynd och utökar mina redan digra hyllmeter av kokböcker som jag gärna läser och bläddrar i för att hämta inspiration.

I år blev det:

En bok av underbare Leif Mannerström med sin utsökta husmanskost, med det passande namnet Husmanskonst (Prisma). Apropå husmanskost ska nämnas att jag vuxit upp mest med medelhavsmat, men min mormor lagade fantastisk husmanskost. Det har gjort att jag jämför all husmanskost med hennes, och då står det mesta sig slätt. Utom bland annat Leif Mannerströms. Härlig läsning.

Ett annat fynd är en oemotståndlig bok med pastarätter från Neapel – Una Bella Spaghettata – av Nikko Amandonico (Prisma), som föddes i syditalien men växte upp i Sverige med sin mammas mat. Eftersom jag och min man var i Neapel, på Amalfikusten och på Capri i november är det extra inspirerande läsning med all härlig mat i färskt minne. Den (syd)italienska maten är verkligen helt i min smak – lätt- och snabblagad och förföriskt god!

Jag fann också en bok med recept från Spanien och Portugal av Joyce Goldstein (Bonnier impact), som jag inte hunnit läsa igenom ännu. Jag återkommer om spansk-iberisk mat.

Och sist men absolut inte minst: en ljuvlig kokbok med efterrätter – Klassiska desserter på mitt vis av Magnus Johansson (ICA Bokförlag). Konditormästaren som varit med och vunnit OS-guld i matlagning har jag länge högaktat för sin kunskap och hantverksskicklighet. Hans dessertrestaurang och konditori Xoko i Vasastan i Stockholm är en favorit som jag gärna går till. Kokboken inspirerar till att genast laga förföriska efterrätter i alla former och smaker. Dottern satt och lusläste den, inte minst receptet på crêpes Suzette…

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld katinka.hammarskiold@hotmail.com www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply