Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Citronsorbet

En ljuvlig, syrlig men ändå härligt krämig sorbet där mascarponen rundar av citronens syra.

Det här är ett recept med syditalienarnas smarta sätt att använda sina fina råvaror och låta dem hjälpa varandra på bästa sätt. Ursprungsreceptet kommer från Jamie Olivers recept från Italien, men jag föredrar att ha mer mascarpone i än ursprungsreceptet. Sorbeten smälter snabbt så servera den gärna i skålar du haft i frysen ett tag. Det blir dessutom vackert frostigt. Det brukar räcka med en liten mängd sorbet per person, även om barnen gärna smaskar i sig större mängder… Den friska syran kan med fördel balanseras genom att servera knäckflarn eller någon annan god söt kaka till. Det är även gott att till vuxna servera ett glas italiensk citronlikör, limoncello, eller rentav hälla lite limoncello över sorbeten.

Koka först en sockerlag på lika delar vatten och socker.

Till en sats för 4-6 personer brukar jag koka en lag på 2 dl socker och 2 dl vatten. Låt sockerlagen svalna.

Riv skalet från några av citronerna (tvätta dem noga först!), dela citronerna och pressa ur saften. Till satsen för 4-6 personer använder jag ca 4 citroner.

När du blandar ihop kan du ta lite i taget och smaka av, så det varken blir för sött eller för surt.

Lägg 3-4 msk mascarpone i en skål, riv ner citronskalet i mascarponen och tillsätt citronsaften lite i taget. Rör hela tiden så mascarponen löses upp, annars bildar den lätt klumpar. Vispa ner sockerlag. Smaka av. Ställ in i frysen och rör då och då.

Tänk på att sorbeten smälter fort så agera snabbt vid servering!

Förmedlat med vänliga matglada hälsningar genom Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply