Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
73 dagars matbloggande av 100 – och lördagsmys!
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

Idag är det den 73:e dagen av de hundra dagars matbloggande som jag hoppade på då jag antog utmaningen den 20 januari. Det är kul att se att läsarantalet ökar varje vecka, antagligen delvis för att jag uppdaterar bloggen regelbundet. Hjälp mig gärna att sprida vetskapen om Katinkas Kitchen vidare till era vänner, bekanta och kollegor.

Nu är det snart påsk, och mitt huvud är fullt av idéer till god, lättlagad påskmat. Jag kommer att plocka fram gamla favoriter såväl som nya härliga recept. Hemma i vårt kök idag blir det matlagning tillsammans med alla barnen och kompisar. De har beställt lite antipasti först – grissini, prosciutto och salami. Till dryck blir det storfavoriten lemonmint, som jag skrivit om tidigare. Vi vuxna spetsar den med rom och får den livsfarligt försvinnande supergoda drinken som jag kallar rumonmint, i brist på bättre namn.

Till huvudrätt blir det en rätt vi gjorde då och då i mitt barndomshem som jag minns att kompisar tyckte var spännande – fläsk i sötsur sås. Jag bad min mor om receptet och hon har inga måttangivelser så vi ska provlaga för att få till ett bra recept att prublicera framöver.

Och till efterrätt blir det storfavoriten chokladmousse – riktigt krämig och god, gjord på mörk choklad med havssalt. Idag gör vi den med en hallonkompott i botten och en dekorativ klick ovanpå, och spetsar de vuxnas med lite rom.

När vi lagar mat med många barn går det rent praktiskt till så att vi gör olika “stationer” i köket. Idag står killarna på dryckesstationen och pressar citron, plockar fram is och sockerlagen som vi kokade tidigare, skär ner mynta och lägger allt i mixern, kör den och smakar av tills de tycker att den blivit perfekt god. Tjejerna har huvudrätten och skär grönsaker och fläsk, blandar ingredienserna till den sötsura såsen och smakar av så det blir rätt balans. Jag har efterrättsstationen och min man är ikväll ambulerande fixare, samt bartender åt oss vuxna. Det blir en härlig stämning i köket med mycket skratt och flams, frågorna haglar och kreativiteten flödar, och det går riktigt fort att få en underbar middag klar.

Sedan blir det filmkväll – mästerkatten i stövlarna har alla enats om.

Scrolla neråt för att se alla bilder!

En riktigt trevlig lördagkväll önskar jag dig, med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply