Äggmålning

Traditionen att äta ägg sägs komma sig dels av att hönorna värpte synnerligen bra på våren, men även att man efter fastan fick lov att äta ordentligt igen – och då fanns det ju gott om ägg att ta tillvara. Dessutom är ägg en fruktsamhetssymbol.

Traditionen att måla ägg sägs komma från Ryssland och Ukraina, men kan faktiskt härledas ända tillbaka till Egypterna som målade, eller skrev, sina böner på ägg. Det är i vart fall en trevlig tradition där såväl barn som vuxna skapar sina personliga ägg.

I min familj läggs äggen därefter i en korg eller skål som man sticker ner handen i och tar ett ägg som det sedan ska rimmas till – enkelt eller avancerat spelar ingen roll. I år blev det ägg som såg ut som drakar, med fåglar, med stjärnor, med ögon och färggranna i största allmänhet. Rimmen blev härliga och äggen smakade gott tillsammans med ansjovis, sill, paj, köttbullar, korv och inkokt lax med ljuvlig gurksås och mandelpotatis. Efteråt den ljuvligt syrliga citron- och limepajen som ni finner receptet till här bredvid.

Får du ägg över gör du förslagsvis den riktigt goda gratängen på ägg och serverar med t.ex. överbliven lammstek. Läs receptet här bredvid. Du finner även länkar här nedanför.

En riktigt Glad Påsk! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiold

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Länk till inkokt lax med gurksås: http://katinkaskitchen.com/?p=3607

Länk till citron- och limepajen: http://katinkaskitchen.com/?p=1064

Länk till påskgratäng:  http://katinkaskitchen.com/?p=1850

Kommentera