Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Wok med biff

Att woka har blivit väldigt populärt i Sverige, antagligen i takt med att fler och fler rest till asien och Thailand. Det är ett snabb- och lättlagat sätt att få ihop en god middag med ljuvliga smaker till både vardags och fest. Ingefäran, vitlöken och chilin är dessutom mycket nyttiga.

Man kan göra wok på kyckling, biff, fisk eller bara grönsaker. Här är ett recept med biff, men där du lätt byter ut köttet mot till exempel kyckling. Om jag gör wok med fisk brukar jag ha i lime och mer grön chili. Det receptet får komma för sig framöver.

Ibland gör jag woken med noodlar i som en allt-i-ett-rätt, medan jag ibland serverar woken till ris. Det beror delvis på hur många vi blir kring bordet eftersom woken lätt blir överfull då det wokade ju ska röras runt hela tiden. Välj hur du vill göra – förfaringssättet är i princip detsamma.

Du behöver för fyra personer:

ca 600 gram kött, t.ex. utskuren biff, entrecôte, lövbiff, fransyska – beräkna ca 150 gram per person

4 vitlöksklyftor, skalade och hackade

3-4 schalottenlökar, skalade och finhackade

2-4 cm ingefära, skalad och finhackad eller riven

1 röd chili, hackad (ta bort vener och kärnor om du vill ha mindre hett, den som vill ha mer hetta tar mer chili!)

grönsaker efter tillgång och lust – till exempel purjolök, paprika, broccoli, sockerärtor, gröna bönor, morötter, minimajs

ev. bambuskott

ev. vattenkastanjer (blir lite knaprigt gott)

ca 2-4 msk sojasås (jag föredrar Kikkomans japanska soja)

ca 1-3 msk thai chilisås (diabetikern tar ytterst lite eller ersätter helt med lite chiliflakes)

1-3 msk  torr sherry eller mirin (japansk söt risvinäger)

noodlar eller ris

Så här gör du:

Börja med att sätta på riset, om du väljer att servera det till. Jag brukar välja jasmin- eller basmatiris.

Därefter börjar du förbereda för wokandet genom att göra i ordning alla ingredienser.

Hacka ingefära, schalottenlök, ingefära och chili. Lägg dem i en skål.

Skär köttet i strimlor och lägg i en skål.

Gör i ordning de grönsaker du valt. Purjolök, morötter och paprika skärs i strimlor, broccoli delas i små buketter och stammen skärs i skivor, sockerärtor och gröna bönor rensas bara och används som de är. Minimajs används bara rätt upp och ner som de är, liksom bambuskott. Vattenkastanjerna brukar jag dela i halvor. Lägg grönsakerna i olika skålar efter koktid; morötter och broccoli tar längst tid tillsammans med de gröna bönorna. Därefter sockerärtor och purjolök.

När du har alla ingredienser hackade, rensade och fixade skrider du till verket med wokandet som är ett ögonblicksarbete. När riset är i princip klart hettar du i woken upp den olja du väljer att woka i. Jag brukar faktiskt ofta ta olivolja med min medelhavsvana, men rapsolja är ett bra alternativ, kanske lite sesamolja också för smakens skull om man gillar det. När oljan är het lägger du i hacket med lök, vitlök, ingefära och chili. Rör runt hela tiden! Det är just det som är att woka – ingredienserna ska wokas runt hela tiden över hög värme. Därefter lägger du i köttet och wokar det hastigt. Jag brukar sedan ta upp köttet för att det inte ska bli överstekt innan jag fortsätter med grönsakerna. Hetta då upp lite mer olja innan du lägger i grönsakerna – börja med de som tar längst tid enligt beskrivningen ovan. Lägg successivt i resten och avsluta med purjolöken och de eventuella bambuskotten och vattenkastanjerna.

Avslutningsvis lägger du i köttet och häller på sojan, thai chilisås och torr sherry eller mirin. Woka runt ett litet tag innan du tar det hela av värmen.

Har du valt att göra allt-i-ett med noodlar i blötlägger du dem enligt förpackningen precis innan du börjar woka grönsakerna. Låt de bara ligga i knappt den angivna tiden eftersom de fortsätter att mjukna i woken. Lägg i noodlarna innan du har i sojan, thai chilisåsen och sherryn eller mirin. Woka runt och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply