Ugnspannkaka

Ugnspannkaka är en stor favorit hos barnen. Om jag inte är hemma någon kväll brukar maken och barnen festa loss på en ugnspannakaka (eller makaronilåda). Du kan göra den ren eller med bacon eller skinka i. Servera gärna med rårörda lingon. Numera kan man köpa frysta lingon i affärerna, som du bara rör med lite socker. Annars fungerar det ju också med en god färdig lingonsylt, om du inte har rårörda lingon hemma redan.

Du behöver för 4 personer:

3½ dl vetemjöl

8 dl mjölk (vi använder standardmjölk)

4 ägg

lite salt

smör till formen (den som vill kan smälta smör och hälla i smeten för extra god smak)

ev. 1 paket bacon eller skinka, skuret i strimlor (bacon försteker man)

gärna lingon och socker till rårörda lingon, eller en god lingonsylt

Så här gör du:

Börja med att sätta på ugnen på 200-225 grader.

Häll mjölet i en bunke, tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en slät smet innan du tillsätter resten av mjölken och saltet. Vispa ihop. Vispa i äggen och kanske smält smör.

Stek bacon lätt, om du valt att ha i bacon. Väljer du skinka räcker det med att skära den i bitar eller strimlor och blanda i smeten.

Smörj en ugnsfast form noga. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda i ca 30 minuter. Kolla så den inte får för mycket färg – då kan du lägga ett bakplåtspapper eller smörpapper över för att skydda. Kolla att pannkakan stelnat.

Under tiden som ugnspannkakan gräddas rårör du lingon och gör sallad eller rårivna morötter som du förslagsvis kryddar med salt, citronsaft och olivolja

Servera direkt med rårörda lingon eller lingonsylt och en härlig grönsallad eller rårivna morötter.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera