Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Bodalsgris: Gott fläskkött
Categories: FLÄSKKÖTT

Jag brukar inte tycka om fläskkött, eftersom jag tycker det ofta blir torrt och träigt, oavsett hur försiktigt man lagar det. Dessutom… alla dessa historier om tvivelaktig djurhållning, långa transporter och ogenomskinliga produktionsprocesser. Nej, då får det vara.

Gudarna ska veta att jag inte är renlärig men jag är en varm anhängare av tanken på närproducerat och jag försöker hålla mig till de grönsaker och råvaror som är i säsong. Därför var det extra spännande att pröva Coops närproducerade fläskkött de kallar Bodalsgris som Coop börjat sälja i delar av landet. Skulle det visa sig vara godare än standardsortimentet? Jag blev inte besviken. Svaret från hela familjen (verkligen varenda en av oss sex) var ett rungande ja! Ett sådant här kött skulle även få mig att återgå till fläsk. Det var mört, saftigt och med spänst. Fläskkött kan ofta ge mig en fadd smak av… ja, om folk tycker lamm smakar kofta, så får jag väl säga att fläskkött smakar “svinpäls”, för mycket gris helt enkelt. Icke så Bodalsgris, som hade en fräschör i brist på bättre beskrivning.  Tyvärr är det bara ni som bor i Bohuslän eller Dalsland som för tillfället har möjlighet att köpa det här goda köttet som kommer i 39 olika produkter. Jag som bor i Stockholm får ge mig till tåls. Jag antar, och hoppas,  att om försäljningen faller väl ut anlitar Coop en lika noggrann producent i närheten.

Hur gick jag tillväga då? Bodalsgris benfria fläskkarré  skar jag i tjocka skivor, kryddade med färska örter, lite vitlök och rivet citronskal, stekte och serverade med klyftpotatis, kokta morötter och en tomatsallad med rödlök och god dressing. Ett gott kryddsmör med örter och citron passar bra till.

Man kan även tillaga fläskkarrén hel, stekt på låg värme i ugn för att behålla saftighet och smak, med samma kryddning. Det blir väldigt gott och saftigt. Då serverar jag gärna ugnsrostad hel potatis med rotfrukter till. Jag förkokar potatisen och rotfrukterna och rostar de klara i ugnen med smör och olja. Här serverar jag också gärna ört- och citronsmöret till, och någon härlig grönsak i säsong.

Recepten finner du i egna inlägg här bredvid, eller på de här länkarna:

Mer inspiration och tips finner du i kolumnerna till höger under tillbehör eller såser, röror & kryddsmör – och såklart under efterrätter.

Här kan du läsa artiklar om Bodalsgrisen:

http://www.foodmonitor.se/index.php/bransch-a-produktnytt/1-bransch-a-produktnytt/1408-bodalsgrisen-nytt-varumaerke-ska-lyfta-grisboender

http://matfranregionen.se/page/2/

Mycket glädje i köket med Bodalsgrisen önskas från Katinkas Kitchen

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply