Ört- och citronsmör

Ett gott kryddsmör tycker jag om att servera till både grillat och grönsaker – både kokta, grillade eller ugnsrostade. Det här är ett väldigt gott örtsmör smaksatt med färska örtkryddor och citron – både skal och saft. Den som vill ha mildare citronsmak tar bara det aromatiska skalet. Den som vill har även i lite vitlök, men ofta är det bättre utan tycker jag då smakerna får friare utrymme och smöret inte tar över för mycket då, även om jag älskar vitlökssmör också. Det finns ju olika tillfällen för olika sorters smaksättningar.

Du behöver:

Smör

färska örtkryddor – jag tar gärna rosmarin, timjan, basilika, citrontimjan är en favorit. Om jag ska servera smöret till fisk eller kyckling är det gott med dragon i. Persilja kan också fungera. Titta vad du har i örtagården eller vad du finner i affären och känner för. Det räcker även med bara en sort om man vill.

citron – finrivet skal av väl tvättad helst ekologisk citron och gärna lite saft också

salt & peppar – jag använder gärna blandpeppar som jag har i en särskild kvarn med vit, svart, grön och rosépeppar

Gör så här:

Ta fram smöret så det mjuknar och blir lättare att röra. Hacka kryddorna. Proportionerna kan du variera efter tycke och smak, men jag tycker det brukar bli bra med 100 gram smör tillsammans med några msk hackade örtkryddor och skal från en citron samt saft från knappt halva citronen. Det beror även på vad jag ska servera smöret till, ibland vill jag ha mer och ibland mindre framträdande citronsmak. Då tar jag bara skalet som ger en härligt aromatisk smak, i synnerhet tillsammans med örterna.

Blanda smör och örter, salta och peppra och rör ihop så det blandas ordentligt och blir nästan lite fluffigt. Lägg smöret i en vacker skål eller gör en rulle i plastfolie eller smörpapper. Ställ att svalna.

Servera smöret i skålen eller skär upp skivor och servera till grillat, grönsaker och ugnspotatis.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera