Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Tropisk tarte – dekonstruerad

Förra helgen när jag planerade middagen för några gäster vi skulle ha och tänkte göra min tropiska tarte kom jag på i samspråk med maken att det kanske skulle fungera bättre om man gjorde en slags dekonstruerad variant. Jag ville nämligen griljera ananasen med råsocker på, och dessutom blir pajbotten lätt uppblött och geggig av crèmen man lägger i till fyllningen.

Sagt och gjort – i stället för pajbotten blev det kokoskakor. Till dem serverades en härlig passionsfruktscrème och ananas i skivor som griljerats så sockret karamelliserades. Det blev en succéefterrätt som jag varmt kan rekommendera. Har man en brännare av den typ som används till crème brûlée är det faktiskt inte en svårlagad efterrätt heller.

Upplägget skulle man dock kunna behöva jobba lite på, får ta och göra om denna efterrätt när ananasen är i säsong.

Du behöver:

Kokoskakor som du bakar i förväg – receptet finner du här: http://katinkaskitchen.com/?p=10348

Passionsfruktscrème: vispa 2½ dl grädde löst med 2-3 msk socker. I en bunke bredvid blandar du fruktköttet från 3-4 pasionsfrukter med 1-2 dl crème fraîche. Rör ihop grädden med passionsfruktsröran. Häll upp i vacker skål och täck med lock eller plast. Ställ kallt till servering.

1 färsk ananas och råsocker, gärna den sort som är lite mer finkornig. Alternativt kan man lämpligen ta ljust muscavadosocker som passar mycket bra med sin kolakaramelliga smak.

Gör så här:

Skala ananasen. Skär den i skivor. Första gången jag gjorde det här skar jag för tunna skivor, det är jättegott om man ska servera ananasen som den är, men när den ska griljeras är det bättre med skivor som är ½-1 cm tjocka. Strö ganska rikligt med socker på varje skiva i ett jämnt lager. Ta fram brännaren och bränn sockret med lågan samtidigt som du rör på handen hela tiden så du inte bränner för hårt på ett ställe.

Servera direkt med kokoskakorna och passionsfruktcrèmen. Antingen kan gästerna montera sina efterrätter själva eller så lägger du upp på varje fat till dem.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply