Kronärtskockor

Jag var redan som barn väldigt förtjust i – och fascinerad av – kronärtskockor. Det var något mystiskt magiskt med den här tistelväxten som man kunde äta under något omständliga former.

Det är både lite meditativt och lockande spännande när man skalar av blad efter blad, gnager av dem doppade i saltsyrligt citronsmör, lägger de avgnagda bladen i en ring runt tallriken och sakta men säkert närmar sig den oemotståndliga kärnan, kronan i verket – kronärtskocksbotten. Mödosamt får man peta bort de fjuniga små bladen närmast kärnan men sedan blir man rikligt belönad med den speciella både sötsyrliga och nötaktiga smaken.

Eftersom det är busenkelt att koka kronärtskockor, de är i säsong och dessutom både nyttiga och goda föreslår jag en lätt förrätt i form av just kokta kronärtskockor med mjukrört välsaltat citronsmör.

Den strikte vegetarianen serverar sina skockor med olivolja blandad med citron och havssalt.

Du behöver för 4 personer:

1 kronärtskocka per person

100 gram smör (överblivet smör är jättegott till stekt kött eller kokta grönsaker)

en rejäl nypa flingsalt

saft från 1 citron

Gör så här:

Ta fram en riktigt stor kastrull där du får plats med kronärtskockorna. Koka upp vatten, men vänta med att salta tills vattnet kokar för att skona kastrullen har jag lärt mig.

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt och kan röras. Under tiden bryter du av skaften från kronärtskockorna. Det kan vara lite svårt, och jag brukar få stå och bända åt olika håll innan de snällt lossnar. Anledningen till att man bänder loss skaften är för att då får man med trådar som annars hade varit trista att ha kvar i botten. Gnid in brottytan där skaftet satt med citron för att förhindra missfärgning.

När vattnet kokar häller du i salt och lägger i kronärtskockorna med toppen uppåt (de brukar ofta vända sig upp själva om de har utrymme). Låt dem koka ca 30 minuter.

Under tiden rör du smöret mjukt tillsammans med salt och citronsaft. Det är lite svårt att få citronsaften och smöret att blanda sig, men när smöret är IMG_1594riktigt mjukt och rört fluffigt går det lättare. Ställ smöret åt sidan tills det är dags att servera skockorna.

Pröva med en sticka eller vass knip i botten av dem så de är mjuka. Man kan också pröva genom att dra bort ett av bladen nära botten och smaka på det så den köttiga delen är mjuk. Häll av vattnet från kastrullen. Låt skockorna ligga ett tag upp och ner så att vattnet rinner ur dem. Servera direkt individuella fat med citronsmöret till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera