Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lättrimmad kyckling med grönsaker
Categories: KYCKLING, PERSILJEROT, SALT

En mild fin rätt som gör sig särdeles väl med vårens späda primörer

Du behöver: 

Man kan använda kycklingfiléer eller kycklinglårfiléer eller lårben – allt efter tycke och smak.

Till 500 gram kött: Gnid in köttet med en blandning av 4 msk salt, 2 msk socker och 1 tsk salpeter (finns oftast i kryddisken). Lättrimma i 2-4 timmar i kylen.

Gör så här: 

Torka av köttet och koka upp en god grönsaksbuljong – allra helst hemgjord med kycklingskrovet, morötter, rotselleri, ev. bladselleri, gul lök och vad för andra grönsaker du vill ha i – t.ex. palsternacka, persiljerot, kålrot, majrova. Har du färska örtkryddor är det gott att ha i – t.ex. persilja, timjan, mejram. Några pepparkorn hör också till. Vill du kan du ha 1-2 vitlöksklyftor i också –d et ger en lite sydfransk smak, men ändå mild eftersom den kokas. Skumma av buljongen den innan du lägger i kycklingköttet för att låta det sjuda 10-15 minuter. Pröva att det är färdigkokt genom att lyfta upp det och sticka i en kniv eller sticka och se att saften som sipprar ut är klar och inte rödfärgad. Mot slutet av kokningen kan du med fördel lägga i t.ex. sockerärtor eller någon annan god och vacker grönsak. På våren är det gott att ha i färsk grön sparris och andra späda vårprimörer som morötter och knipplök, men så här års har vi alla underbara rotfrukter att frossa i.

När du lyft upp köttet och de färdigkokta grönsakerna som du ska ha till serveringen lägger du köttet under folie och reducerar buljongen – d.v.s. stormkokar den så vatten avdunstar och smaken koncentreras. Lägg upp kycklingen vackert i en djup tallrik. Har du använt kycklingfilé kan du skiva den fint och arrangera i tallriken tillsammans med grönsakerna och ösa den mustiga buljongen över och servera med kanske någon örtkrydda klippt över. Detta blir en god och nyttig rätt som serveras antingen som den är med något gott bröd att doppa i buljongen, alternativt med nykokt potatis. Självklart kan potatisen även kokas med i buljongen för att få god smak, men använd då gärna en fast variant så den inte kokar sönder och grumlar buljongen.


Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Leave a Reply