Hallonmuffins med geléhallon-floff

Nu har jag gått loss på annat godis – förra gången var det skumtomtar, nu är det geléhallon som får smaksätta toppingen på cupcakes med hallon i. Perfekta till Alla Hjärtans Dag – Valentine! <3

Det bästa är att göra toppingen innan du drar igång baket, på så vis hinner gelatinet i marängfloffet stelna helt  när den vilar i kylen och du får ett snyggare resultat. 

Jag har upptäckt att en del recept på cupcakes och muffins faktiskt lite otippat innehåller vinäger och tänker att det antagligen är en ersättning för surmjölken som annars förespråkas (buttermilk använder amerikanerna gärna till sina). Eftersom jag nyligen läste på en del om franska smörsåser som hollandaise och beurre blanc tror jag att på samma sätt syran bidrar till att hålla mjölk och smör i suspension så att du får ett krämigare och därmed saftigare resultat. Men vad vet jag – du som vet får gärna höra av dig med kommentar eller mail till mig!

Du behöver:

3 ägg

2 1/2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

2 tsk vaniljsocker av god kvalitet

125 gram smör, rumstempererat

4 1/2 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 1/2 dl mjölk

1 tsk vitvinsvinäger

1 1/2 tsk mald kardemumma

ca 150 gram hallon, färska eller frysta

Till toppingen:

3 äggvitor

1 dl socker

1 påse geléhallon

knappt 1/2 dl vatten att lösa geléhallonen i

Gör så här:

Ställ muffinsformar i en muffinsplåt för att de ska hålla formen riktigt bra. Detta är faktiskt viktigare än man kan tro eftersom de annars gärna jäser även på bredden och blir oformliga, särskilt om de står tätt och jäser ihop.

Vispa ägg och socker poröst, det tar några minuter för att det ska bli riktigt floffigt och bra. Tillsätt det rumsvarma smöret samt kardemumman och vaniljsockret. Vispa ett tag till. Vispa eller rör i mjölken samt vinägern och mjölet blandat med bakpulvret. Se till att smeten blir jämn utan att den vispas eller rörs för mycket – du vill inte förlora luft ur den.

Häll smeten i dina formar men fyll dem inte mer än hälften. De jäser ju upp och för att få fin muffinsform ska de inte jäsa över kanten så mycket. Fördela hallonen över muffinsen – var inte orolig, smeten jäser upp och omsluter hallonen. (En gång lade jag dem i botten – det gör jag inte om! Det blev bara kladdigt och svårt att äta.) Grädda i ugnen som du förvärmt till 200 grader. Kolla dem efter 12 minuter med en sticka. De ska precis stelnat men inte bli för torra. Öppna dock inte ugnsluckan för tidigt – då kan de falla ihop och bli dödbakade.

Tag ut dina muffins/cupcakes ur ugnen och lyft sedan ut dem ur muffinsplåten så de får stå och svalna. Under tiden kan du göra din topping:

Smält geléhallonen i vattnet i en kastrull över medellåg värme tills alla geléhallon är helt upplösta och du fått en röd vätska. Vispa upp äggen med sockret tills du har en ganska glansig fluffig smet. Vispa i den varma geléhallonvätskan och fortsätt vispa tills din marängsmet är helt kall. Du kan ställa den i kallt vattenbad medan du vispar så går det fortare.

För över marängsmeten till en sprits och spritsa den på dina helt avsvalnade cupcakes. Dekorera med frystorkade hallon eller ett halvt eller helt geléhallon.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera