Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Limesorbet med basilika

En läskande sorbet som får extra skjuts såväl i den limegröna färgen som i smaken av lite färsk basilika. För andra spännande varianter kan basilikan ersättas av citronverbena eller citrontimjan.

Du behöver till limesorbeten:

2 dl vatten

2 1/2 dl socker

1 dl glykos

2 1/2 dl färskpressad limesaft

ev. lite finrivet skal av 1-2 limefrukter, mycket väl tvättade och gärna ekologiska

en näve färska basilikablad med stjälkar

Gör så här:

Koka upp vatten och socker med glykos i en kastrull, rör om då och då och låt sjuda så att sockret löses helt. Tillsätt limejuicen och det finrivna skalet och ställ åt sidan att svalna. Häll i glassmaskin (du kan sila ifrån skalbitarna om du vill ha sorbeten helt slät) och låt den gå tills den blivit en ganska fast sorbet. Servera direkt eller lägg den i bunke med lock och förvara i frysen till ett litet tag innan servering. Hemgjord glass och sorbet tinar mycket snabbare än köpt. Det brukar vara lagom att ställa den i kylen i ca 20 minuter innan servering för att den ska få rätt konsistens och kunna läggas upp med glasskopa. Jag brukar försöka ställa in skålarna i frysen ett tag innan så de är helt kalla och blir vackert frostiga när du lägger upp sorbeten och serverar direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply