Sås på ugnsbakad citron

Det här är en citronsås som nog är en av de lättaste man kan göra. Smaken blir alldeles fantastisk tack vare den ugnsbakade citronen som helt metamorferas och får en ljuvlig mild och ändå aromatisk smak.

Citronerna kan ugnsbakas med maten du lagar i ugnen eller läggs på grillen. I samband med grillningen lägger du helt enkelt citronhalvor med snittytan uppåt runt kanten av grillen under tiden som den dras igång medan du väntar på glöden att bli fin. Då bakas citronern och du kan lätt pressa ur den aromatiska söta saften ner i yoghurten för att blanda ihop såsen.

Du tar den ugnsbakade eller grillade citronen och pressar ner i yoghurten eller crème fraîchen. Smaksätt med lite salt och peppar. Har du bakat vitlöksklyftor med till exempel kyckling kan det vara gott att mosa ner några bakade vitlöksklyftor i såsen också. Ibland rör jag även i lite olivolja för extra fyllighet.

Du behöver till ca 4 personer:

4-5 dl yoghurt – t.ex. turkisk-, grekisk-, matlagnings- eller naturell som du låter rinna av – eller så tar du crème fraîche

1-3 ugnsbakade citroner, saften som du pressar ur halvorna

ev. 2-3 ugnsbakade vitlöksklyftor

lite flingsalt

gärna några msk olivolja

Gör så här:

Rör ihop såsen och servera till kyckling eller lax, grönsaker eller annat grillat.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera