Chinotto à la Lisa Förare Winbladh

De rostade citrusfrukterna kokas i sin kryddiga sockerlag

När inlägget om Chinotto kom på Lisa Förare Winbladhs matblogg Tissel Tassel (som jag för övrigt varmt kan rekommendera, särskilt till alla matnördar) blev jag glad och lätt upprymd. Dels för att någon visste vad Chinotto är, och dels för att jag fick ett recept på det! Till skillnad från maken och sonen har jag stark aversion mot Coca Cola och faktiskt alla söta (läske)drycker. Vi brukar ju vara i Italien en del av sommaren, där jag ett år genom en av våra italienska vänner kom i kontakt med Chinotto. Nyfiken som jag är undrade jag vad det var – svaret blev: ”lite som Coca Cola men mycket godare och inte lika söt”. Ett av Chinottomärkena jag prövat var mycket riktigt alls inte lika söt och därmed mer i min smak. Eftersom jag älskar noterna i Campari blev jag begeistrad och undrade vad det var för spännande ingredienser i denna mer aptitliga läskedryck. Och även om vi gissat och träffat rätt på en del (som koriander) är det med glädje som jag ska ge mig i kast med att fixa Chinotto till julen. Jag tänker att det nog är mycket gott med några clementiner i, blandat med apelsin, citron och aning lime samt grapefrukt. Och såklart några kumquats om de står att finna. Pomerans har jag ingen aning om var det kan gå att få tag i, bergamotter däremot har jag på senare tid sett ibland och köper glatt upp merparten av lagret. Men det är en annan historia, som ni kan läsa om i andra inlägg – sök i sökrutan uppe till höger. Nu åter till Chinotton:

I originalreceptet påtalas att detta är ett utmärkt sätt att använda sig av lite halvledsna kvarblivna citrusfrukter, och jag instämmer! Jag har nu prövat receptet och kommer snart göra om det, denna gång med mera kryddor och även några bitar torkad pomerans för än mer chinottokänsla. Jag dristade mig att dra ner på sockret, vilket nog var en bra idé i sockerlagen men jag kan konstatera att den fulla mängden sockret behövs i ugnen för att få fram den där brända sockerkänslan som ska till. Kryddningen ökar jag som sagt gärna på, denna gång hade jag slut på vanlig anis och tog stjärnanis, vilket blev mycket lyckat.

Före…

…och efter rostning

Du behöver:

1 1/2 kg blandad citrus (apelsin, grapefrukt, citron, mandarin, clementin) eller pomerans

5 + 7 dl strösocker

1/2 msk anis (eller stjärnanis..)

1/2 msk hela korianderfrön

1 kanelstång

4 kryddnejlikor

1 tsk kardemummakärnor

5 korn svartpeppar

4 lagerblad

Härliga (juliga) kryddor smaksätter denna spännande dryck

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper eller slipat/silikonmatta i en långpanna. Skiva citrusen i ganska tunna skivor och bred ut dem på plåten lite omlott. Strö över sockret.

Baka i ugn tills allt fått färg, lite svarta fläckar gör ingenting säger Lisa. Släng på kryddorna utom lagerbladen och kör i ytterligare några minuter. Den lilla värmeknäppen rundar av och lyfter fram kryddornas smak och de blir mer aromatiska.

Koka upp 1 1/2 liter vatten med lagerbladen och 7 dl socker i en stor kastrull eller gryta.

När citrusen är färdig låter du den svalna några minuter, för att inte bränna dig på det brända heta sockret. Ös ner den rostade citrusen, slå någon deciliter hett vatten i långpannan för att lösa upp det brända sockret – häll ner det i grytan.

Sjud blandningen sakta i 15 minuter. Sätt på locket och kyl grytan över natten. Eller lägg allt i två stora burkar.

Förvara saften i kylen och drick upp den inom några veckor. Saften kan silas först och sedan hällas på flaskor. Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur citrusfrukterna när du silar dem.

Chinotton går att dricka med bubbelvatten, bara vanligt vatten eller eldvatten i form av mörk rom och bubbelvatten till en god lätt julsmakande drink, säger Lisa.

De urpressade citrusfrukterna kan hackas och användas i kakor alternativt användas till marmelad tillsammans med torkade fikon och socker.

Med vänliga matglada hälsningar från den glada förmedlaren av Lisa Förare Winbladhs recept

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*