Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grillade citroner

Jag lägger ofta några citroner på grillen i början innan glöden blir klar och redo för det som ska grillas. De blir söta och ljuvliga i smaken och man kan därefter pressa dem i lite yoghurt för en otroligt enkel men väldigt god sås.

Den kan du servera till nästan vad som helst – fisk, kyckling, kött, grönsaker.. De är även goda att servera som de är lite avsvalnade (de blir väldigt heta – akta! lätta att bränna sig!) till fisk eller kyckling att själv pressa över maten. Eller så kan man blanda i yoghurt med honung eller socker till en god sås att servera till paj eller jordgubbar eller någon annan efterrätt.

Dela ett gäng citroner i halvor och lägg dem med skalet mot grillgallret – det gör inget om grillen är het och det kanske fortfarande slår upp lågor. Det är i det här skedet även utmärkt att grilla paprikor så skalen svartnar och sedan blir lätta att skala av – se eget recept här intill.

Vänd citronerna så hela skalsidan grillas, men vänd de inte med snittytan nedåt – då rinner saften ur. Lyft av citronerna då de verkar ha blivit mjuka och saftiga inuti. Låt svalna ett tag innan du pressar saften i yoghurt och smaksätter med lite salt, kanske en liten gnutta socker för att balansera, ev. lite nymald peppar och kanske någon strimlad örtkrydda som basilika. Rör ihop och servera till din grillade måltid.

För efterrättssåsen gör du likadant men tar mer socker eller honung i stället för annat. Ställ svalt i kylen tills det är dags för efterrätten.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply